J-Dirceu

Ex-minister en ‘petista’ José Dirceu had tijd genoeg in de jongste jaren om zijn memoires neer te pennen. Het boek “Zé Dirceu – Memórias” (Volume 1 – 600 pagina’s) ligt vanaf volgende week in de boekhandel.

José Dirceu werd door ex-president Lula benoemd als stafchef van de regering en bezette die functie tot in het begin van 2005, hetzelfde jaar dat het mensalão schandaal openbarstte als een rotte vrucht. Dirceu nam ontslag op 16 juni van dat jaar en nam zijn mandaat terug op als gewone volksvertegenwoordiger. Het parlement zette hem volledig buiten spel op 1 december. Hij nam toen zijn oude beroep terug op als advocaat (maar ook dat liep fout af toen de orde van advocaten hem schrapte, op 11 april 2016). In 2013 belandde hij voor het eerst achter de tralies. Dat gebeurde opnieuw in mei van dit jaar, maar het STF stelde hem terug in vrijheid nadat zijn advocaten een habeas corpus indienden.

Ze Dirceu Memorias IIn zijn memoires heeft Dirceu het o.m. over enkele teleurstellende ervaringen met Lula. Over zijn laatste ontmoeting met de ex-president schrijft hij: “Hij vroeg mij niet om te blijven, bood mij geen enkel alternatief aan, ik werd gewoon ontslagen. Het verliep op een melancholische en symbolische manier, alsof alles al op voorhand beslist was, met weinig woorden, een vernederende scene. Het maakte me emotioneel en ik heb geweend”. Het was niet de enige teleurstelling die hij opliep met Lula. In oktober 2002, bij Lula’s overwinning in de verkiezingen, koos deze laatste José Genoino om een toespraak te geven tijdens de feestelijkheden: “Lula sprak niet eens met mij, deelde mij niets mee. Ik werd eenvoudigweg uitgesloten en ingelicht door een of andere raadgever. Ik dacht eerst om me terug te trekken, maar kon mezelf beheersen”. Hij zegt dat die nacht in zijn geheugen gegrift staat als de eerste grote teleurstelling die hij opliep met Lula: “Het was hard, maar ik heb het aanvaard”.

Elders in het boek geeft Dirceu kritiek op Lula omdat hij een alliantie met de PMDB blokkeerde: “Ik ging naar bed met een afgerond akkoord en werd wakker met de mededeling dat Lula zijn veto stelde. Dat stelde me niet alleen teleur, ik was boos”, zo schrijft hij.

Ook andere partijkopstukken krijgen het te verduren. Hij schrijft dat Tarso Genro een kleine crisis veroorzaakte en eiste dat hij een ministerpost zou krijgen. Dilma Rousseff krijgt een veeg uit de pan waar hij haar beschuldigt van een “heksenjacht” door hem te vervangen als stafchef.

Zelfs de ministers van het hoogste gerechtshof, benoemd door de PT, worden niet gespaard. Dirceu bestempelt Joaquim Barbosa als “autoritair”, Luís Roberto Barroso wordt beschuldigd van “fraude” en Edson Fachin noemt hij een “engodo” (iemand die zich anders voordoet dan hij is, of dingen zegt waar hij zelf niet in gelooft). Luiz Fux, die steun vroeg aan Dirceu om hem binnen te helpen bij het STF, krijgt de grootste uitbrander: “We hebben ons zwaar vergist bij de aanduidingen voor het hof, in zoverre dat we bedrogen werden door een charlatan in toga”.

Anderzijds draagt hij het boek op aan Lula en zegt in een pas uitgegeven video dat het werk bedoeld is om de erfenis van de PT te bewaren: “Mijn boek is ook een hulde aan Lula, onterecht opgesloten in de gevangenis na een bedenkelijk proces, een uitzonderlijke politicus die de steun heeft van het Braziliaanse volk dat hem als president wil. Ik hoop dat het gelezen en verspreid wordt, mij steunt en helpt, omdat het een manier is om mij te verdedigen, maar ook de erfenis van Lula en van de arbeiderspartij”

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil