FHC: Brazilië verdient meer respect

FT-FHC

In een opiniestuk bij de Britse krant Financial Times dat vandaag verscheen, weerlegt ex-president Fernando Henrique Cardoso (PSDB) de uitspraken van zijn opvolger Lula (PT), vorige week gepubliceerd bij The New York Times. Lula verklaarde dat er een rechtse staatsgreep gaande is in Brazilië opdat hij niet zou kunnen deelnemen aan de komende verkiezingen.

FHC bevestigt dat Lula het land afschildert als een “democratische ruïne” waar de wet misbruikt wordt om hem en zijn partij te ondermijnen, wat niet waar is volgens hem.

In een ander deel van het artikel geeft FHC ook antwoord op Lula’s verklaring m.b.t.de situatie van Brazilië in 2003: “Het is niet waar, zoals Lula zei, dat Brazilië stuurloos was toen hij verkozen werd als president. Het is nodig om eraan te herinneren dat de stabilisatie na jaren van een hyperinflatie er kwam na de invoering van het ‘Plano Real’, gelanceerd tijdens de regering o.l.v. president Itamar Franco, verdergezet tijdens mijn regering. En dat was ook een periode waarin de eerste sociale programma’s werden ingevoerd die later door hem uitgebreid werden”.

De ex-president vervolgt door te zeggen dat Lula er een eigenaardige visie op nahoudt, wat betreft de jongste decennia in de Braziliaanse geschiedenis, waarbij “hij soms de rol speelt van de redder van het volk, op andere momenten het slachtoffer is van de elite die tegen hem samenzweert”.

FHC eindigt zijn bijdrage door te stellen: “Het is een grove verminking van de werkelijkheid om te beweren dat er in Brazilië een campagne gaande is om specifieke individuen te vervolgen. Mijn land verdient meer respect”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s