Opinie: Gaten dichten!

Nog-5-maanden

Wie tegen wie? Dat is de vraag die men zich kan stellen in het vooruitzicht van de verkiezingen. De strijd is officieel losgebarsten en zal enkel wat verhevigd worden vanaf 31 augustus wanneer de Braziliaanse kijkers weer dagelijks geconfronteerd worden met de gebruikelijke tragikomische verkiezingspropaganda op de nationale televisiezenders, maar eigenlijk voorkeur geven aan hun geliefkoosde ‘novela’, zelfs als die om de zoveel minuten onderbroken wordt door een reclameblok waarin ze aangemoedigd worden om nog wat meer rotzooi te kopen die ze niet echt nodig hebben.

De ene zegt “het wordt het klassieke gevecht tussen rechts en links”, de tweede zegt “niets van, Lula wint of tenminste zijn vervanger, je zal zien”, de derde zegt “Bolsonaro is de man!” en vele anderen tenslotte zuchten “ik heb geen flauw idee, ik ga niet stemmen, of ik stem voor niemand”. Die laatste groep is erg groot en dat zou een belletje moeten laten rinkelen bij de politieke helden van het moment. Maar neen hoor, ze doen rustig verder en houden vol met de klassieke kuiperijen waardoor het land na al die jaren nog steeds het land van de toekomst is.

Links tegen rechts? Bullshit. Het is voor of tegen de PT, de arbeiderspartij, Lula en het groepje ongeregeld dat hem een Jesus Christus status wil toekennen; of een radicale ex-kapitein van het Braziliaanse leger die het ganse zooitje ongeregeld het liefst van al voor een vuurpeloton zou willen brengen. De rest lijkt op de reserve van een voetbalploeg, wachtend om in te springen.

Zijn er dan geen gematigde burgers meer in dit land? Toch wel, maar ze zijn het zat, kotsbeu, doodmoe, uitgeput, ten einde raad. You name it, they got it.

G1, een populair internetportaal van media gigant O Globo, publiceerde een pagina waarin de voorstellen van de zes voornaamste presidentskandidaten op een rijtje gezet worden, inclusief die van ‘jailbird’ Lula. U kan het hier lezen. Wie de moeite niet wil nemen, of het Portugees niet machtig is:

Cabo Daciolo heeft een plan voor de “kolonie” Brazilië waarbij “Deus” de voornaamste rol speelt. Hij wil 10% van het bruto nationaal product besteden aan het leger, en nog eens 10% aan de opvoeding van de Brazilianen. Dat laatste lijkt me alvast een goed idee.

Ciro Gomes wil de economische groei optrekken tot 5% per jaar, zal een fiscale hervorming doorvoeren alsmede een verhoging van de belastingen voor de rijken. Daarnaast wil hij alle Braziliaanse wanbetalers van de zwarte lijst halen (en dat zijn er nogal wat), maar zegt er niet bij hoe dat te financieren.

Geraldo Alckmin streeft naar een volledige alfabetisering van de ganse Braziliaanse jeugd, en dat moet een feit zijn in 2027. De moordcijfers wil hij laten dalen tot maximum 20 op elke 100.000 inwoners. Verder staat een politieke hervorming en een vermindering van het aantal politieke partijen op zijn verlanglijstje. Vooral dat laatste lijkt me wel wat.

Linkse rakker Guilherme Boulos (uitgesproken als ‘Bolos’) is van plan om het uitgave plafond te annuleren, en een referendum te organiseren over de hervorming van de arbeidswetgeving. Vakbondslui krijgen een erectie, enkel al bij de gedachte dat de verplichte bijdrage terug ingevoerd wordt. Ah ja, hij beloofde ook dat hij Lula zal vrijlaten, mocht hij verkozen worden.

Henrique Meireles wedt op dezelfde tactiek die hij al toepaste als minister van financiën in de niet zo populaire regering Temer (foto boven).

En Bolsonaro?

Die wil het aantal ministeries verminderen en de economie uitbesteden aan twee organen: de Centrale Bank en een ministerie van economie. De schuld van Vadertje Staat wil hij terugbrengen tot 20% en hij wil ook de belastingdruk verminderen. Verder, zoals verwacht, wil hij op een drastische manier komaf maken met de misdaad door wapens toe te laten en de strafbare leeftijd te verlagen. Invasies door de landloze beweging wil hij voortaan beschouwen als terrorisme. Ah ja, voor ik het vergeet: hij zei dat wie zijn plannen niet begrijpt, een analfabeet is. Geef toe, een drastische figuur.

En Lula?

Wel, die zou het liefst van al vrijgelaten worden, en vooral, in de belangstelling blijven. Maar ook hij heeft ideeën, mocht hij verkozen worden. Zo niet, dan misschien zijn vervanger die hetzelfde zal doen, zo mag hij hopen. Het liep al eenmaal fout nietwaar.

Lula, net als “Bolos”, wil paal en perk stellen aan het uitgave plafond, de hervorming van de arbeidswetgeving, en een nieuwe hervorming doorvoeren in het middelbaar onderwijs.

En dan is er nog Marina Silva, het frêle vrouwtje.

Zij garandeert dat er geen privatiseringen komen van Petrobras, Banco do Brasil en de Caixa Económica. Eletrobras (elektriciteit) zal ze onder de loep leggen. Haar prioriteit ligt op werkgelegenheid.

Zo, dat weet u dan ook weer.

Met andere woorden, geen schokkende plannen, enkel wat dingen hier en daar die reeds lang werkelijkheid moesten zijn. In werkelijkheid willen zij maar één ding: de macht. Maar misschien denkt u er anders over en zou u op een verantwoorde manier een kandidaat kiezen waarvan u denkt: “hij of zij zal van Brazilië een beter land maken”.

Uw keuze kan verschillen van de doorsnee Braziliaanse burgers. Zij werden in een hoekje gedrongen: voor of tegen de PT. Anders gezegd: wie niet voor Lula stemt is tegen, om het even voor wie hij/zij dan wel stemt. En dan krijg je meteen de ban uitgesproken: “Ah je gaat dus stemmen voor Bolsonaro! Besef goed waar je aan begint!” .

“Euhhh, maar ik stem niet, ik ben een gringo, zou trouwens niet weten voor wie. Jullie politieke doolhof is erger dan het spiegelpaleis op een Vlaamse kermis. En by the way, laten we ergens anders over praten en een ‘gelado’ (ijskoud bier) drinken, dat lijkt mij leuker”. Dat is alvast een manier om te ontsnappen aan een eindeloze discussie die nergens toe leidt (misschien zijn er nog andere, laat het me gerust weten). De Lula fan laat het daar niet bij: “Ik heb een website, hier is mijn kaartje, lees mijn stukjes, ik heb duizenden bezoekers uit alle landen ter wereld, je zal zien!” .

Nou, zal eens kijken hoor. Maar nu eerst een gelado, saúde!

Wat is dat toch met die politici? Het lijken wel kandidaat goden met dé oplossing van alle problemen die in de jongste duizend jaren nog steeds niet opgelost werden. Het zijn bovendien slechte verliezers. Wellicht is dat de reden waarom sommigen verheven worden tot een nieuwe Jesus Christus, de verlosser. Neen Trump, jij niet, en neen Kim Jong-Un, jij ook niet. Sorry Lula, je doet een poging, maar neen hoor, het zal jou ook niet lukken.

De mensheid zoekt zijn weg te midden van een moderne beschaving, gehinderd door de opwarming van onze planeet, een overbevolking, een reeks andere uitdagingen en vooral, de onbekwaamheid en corruptie van leiders die zichzelf zien als een goddelijke macht, inclusief de wijsheid om anderen te vertellen hoe het moet. Kijk eens in de spiegel mannen, wie heeft schuld aan die opwarming, wie is corrupt? In Brazilië, op zich een rijk land, lopen de subsidies met miljarden door een grote waterleiding die overal lekt, door vele gaten en gaatjes, zowel aan de linker- als aan de rechterkant. Aan het einde blijft er nauwelijks nog water over voor de bevolking. Die gaten en gaatjes moeten gedicht worden door de machthebbers, dezelfde die tot nog toe emmers en ganse vaten plaatsten onder de lekken om het weglopende water op te vangen voor zichzelf.

Ik denk dat we niet lang genoeg leven om onze eigen blunders en fouten te erkennen. Dat doen anderen wel, maar dan is het alweer te laat, niet? Raadpleeg de geschiedenisboeken, uitpuilend van voorbeelden.

Denk dat ik weer wat ga lezen.

Mr. Chad

Foto: Fotos Públicas - Marcos Corrêa - PR

2 reacties op ‘Opinie: Gaten dichten!

 1. Het zou fantastisch zijn als Chad wat meer zou lezen;
  G1 is slechts populair omdat er geen alternatieve onpartijdige pers in Brazilie bestaat. Alle pers in BR is in handen van 5 families, gelieerd aan rechtse politieke partijen, gelieerd aan gerechterlijke instanties.

  En ook Chad maakt zich schuldig aan propaganda…. Boulos is een linkse rakker, Lula wil alleen maar vrijgelaten worden en Marina is een frele vrouwtje…. over de andere kandidaten geen degenereerende woorden… zelfs niet over Bolsonazi en Cabo..

  En daarna zegt Chad; “Ik denk dat we niet lang genoeg leven om onze eigen blunders en fouten te erkennen. Dat doen anderen wel, maar dan is het alweer te laat, niet? Raadpleeg de geschiedenisboeken, uitpuilend van voorbeelden.”

  Ik daag Chad uit om zijn eigen advies te volgen. Heel makkelijk om te zeggen dat je niet lang genoeg leeft om je eigen fouten en blunders te erkennen…. m.a.w. ik geef niets toe want mijn leven is te kort om mijzelf te informeren over wat er in werkewlijkheid aan de gang is…. “anderen doen dat wel”…. maar Chad (is er daadwerkelijk iemand in NL DIE CHAD HEET?) kiest er voor om zichzelf niet te informeren.

  Chad sluit af met “Raadpleeg de geschiedenisboeken, uitpuilend van voorbeelden”. Goebels heeft een stijve in zijn graf…. eerste leugens als waarheid verklaren, en daarna geschiedenis als bewijs aanvoeren… er van uitgaande dat niemand die geschiedenis daadwerkelijk googled…..

  Ik ga mijn echte mail adres geven (mijn naam plus gmail.com) en daag Chad uit om hetzelfde te doen…. Wedden dat deze sjat niets meer of minder is dan een robot welke fakenews wereldwijd verspreidt?

  Like

  1. Beste,

   In antwoord op uw reactie:

   G1 werd enkel aangehaald als voorbeeld. Het programma van de diverse kandidaten kan ook teruggevonden worden op andere bronnen, zoals:

   https://www.valor.com.br/eleicoes-2018/propostas
   https://brasil.elpais.com/brasil/2018/08/14/politica/1534276152_537579.html
   https://veja.abril.com.br/politica/eleicoes-2018-mapa-das-propostas/
   https://politica.estadao.com.br/noticias/eleicoes,conheca-as-diretrizes-de-governo-dos-candidatos-a-presidencia-nas-eleicoes-2018,70002453531
   e.a.

   Even googelen volstaat om meer bronnen te vinden met gelijkaardige inhoud over het programma van de verschillende kandidaten.

   Over Guilherme Boulos: dat hij een linkse kandidaat is, is een feit. Nederlandstalige lezers zijn zich niet altijd bewust van de politieke aard van de genoemde kandidaten, vandaar. Linkse rakker: het gaat hier voornamelijk om een omschrijving. Rakker betekent: deugniet, gedurfde figuur, jeugdig. Boulos is 36 en is een van de jongste kandidaten, een nieuwkomer met durf en een programma dat ingaat tegen de het programma van de meeste anderen, conservatieven. De omschrijving “linkse rakker” beoogt enkel dat, noch meer, noch minder, en is zeker niet denigrerend bedoeld, net zo min als de omschrijving “frêle vrouwtje” bij Marina Silva. Het gaat enkel om een fysieke omschrijving die geenszins betekent dat zij minder waard zou zijn als de anderen.

   Bolsonaro wordt omschreven als een radicale, drastische figuur, net wat hij is. Het lijkt wel duidelijk (enkel niet voor u) dat de uitspraken van kandidaat Cabo Daciolo allesbehalve ernstig overkomen.

   Wat de rest betreft: het volstaat om de rechterkolom te bekijken om een contactadres te vinden. Enkel dit nog: het gaat om een opiniestukje, de mening van één enkele persoon. Het is uw goed recht om een andere mening te hebben, maar dan wel zonder scheldwoorden die meteen zullen verwijderd worden.

   MVG

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s