Sergio-M

Rechter Sérgio Moro (foto), verantwoordelijk voor de processen in het Lava Jato onderzoek, verschoof de getuigenis van ex-president Lula over de zaak van het buitenverblijf in Atibaia (SP) naar donderdag 14 november. Oorspronkelijk was deze getuigenis gepland in de periode einde augustus, begin september, samenvallend met de tijdspanne van de politieke verkiezingscampagnes.

Sérgio Moro verrechtvaardigde de wijziging door te stellen dat Lula, opgesloten in Curitiba sinds 7 april wegens zijn veroordeling in de zaak van het triplex appartement in Guarujá, zichzelf voorstelt als kandidaat voor het presidentschap, en dat een wijziging van het moment van de getuigenis “voorkomt dat die ontaardt in verkiezingspropaganda”.

Cristiano Zanin Martins, advocaat van Lula, gaf kritiek op het besluit van Moro en gaf een nota uit waarin hij stelt: “Het tijdschema van een crimineel proces kan nooit beïnvloed worden door een electorale agenda. De wijziging van deze datum bewijst dat de kwestie van de verkiezingen altijd aanwezig was en is, in de acties tegen ex-president Lula”.

Lula wordt ervan beschuldigd door het openbaar ministerie om begunstigd te zijn m.b.t. hervormingen in de Sítio Santa Barbara in Atibaia, regelmatig gefrequenteerd door de ex-president en zijn familie. Volgens het MPF (Ministério Público Federal) is Lula verantwoordelijk voor de structuur, oriëntatie en het bevel over een corruptieschema, aldus “steekpenningen ontvangend in zijn voordeel, via verbouwingswerken, uitgevoerd en betaald door de bedrijven Odebrecht, Schahin en OAS”.

De federale politie bevestigt in een expertise, uitgevoerd in 2016, dat er o.m. een keuken werd geïnstalleerd t.w.v. R$ 252.000. Het totaal van de hervormingen loopt naar schatting op tot ong. R$ 1,7 miljoen, inclusief de aankoop van het buitenverblijf (op naam van stromannen) en de verbouwingen. De advocaten van Lula zeggen dat hij niet de eigenaar is van de sítio.

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil