Rio-SP

De beste stad ter wereld om in te leven is Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, dit volgens de jaarlijkse ranking van de “Economist Intelligende Unit” van dit jaar. Rio de Janeiro en São Paulo, de Braziliaanse steden die opgenomen werden in deze ranking, halen respectievelijk de 88ste en de 96ste plaats.

In totaal werden er 140 steden gerangschikt, gebaseerd op meer dan 30 verschillende factoren als politieke- en sociale stabiliteit, criminaliteit, opvoeding, infrastructuur en toegang tot gezondheidszorg.

Rio de Janeiro en Sáo Paulo gingen erop vooruit in de ranking. Vorig jaar stond Rio op de 90ste plaats, en São Paulo op de 94ste. De vooruitgang is vooral te danken aan de factor stabiliteit waarin onderwerpen als gewelddadige misdaden, terreurdreigingen, militaire conflicten en burgerlijke onrust geanalyseerd worden. Verscheidene steden in de ranking gingen er hierdoor op vooruit in de ranking en de studie spreekt van een “relatieve terugkeer van de globale stabiliteit”. Wat betreft punten als gezondheidszorg, cultuur, opvoeding en infrastructuur, blijft de ranking van de Braziliaanse steden ongewijzigd i.v.g. met vorig jaar.

De rode lantaarn wordt toegekend aan Damascus, de Syrische hoofdstad, getroffen door een oorlog. Damascus wordt voorafgegaan door Daca (Bangladesh) en Lagos (Nigerië). Factoren als terrorisme, oorlog en burgerlijke onrust bepalen de 10 slechtste steden om in te leven.

De keuze van Wenen als de beste stad, onttroont het Australische Melbourne die vorig jaar aan de top stond. Maar dat werelddeel heeft nog altijd drie steden in de top tien: Melbourne (2), Sidney (5) en Adelaide (10).

De tien beste steden

1. Wenen, Oostenrijk
2. Melbourne, Australië
3. Osaka, Japan
4. Calgary, Canada
5. Sydney, Australië
6. Vancouver, Canada
7. Tokio, Japan
8. Toronto, Canada
9. Kopenhagen, Denemarken
10. Adelaide, Australië

De 10 slechtste steden

1. Damascus, Syrië
2. Daca, Bangladesh
3. Lagos, Nigerië
4. Karachi, Pakistan
5. Porto Moresby, Papoea-Nieuw-Guinea
6. Harare, Zimbabwe
7. Tripoli, Libië
8. Duala, Kameroen
9. Argel, Algerije
10. Dakar, Senegal

Foto's: Wikimedia Commons