Helio-Bicudo

Jurist en politicus Hélio Bicudo overleed vandaag in zijn woning, in de wijk Jardins in São Paulo. Bicudo was 95. Hij laat zeven kinderen na, vier zonen en drie dochters, en een aantal kleinkinderen. Zijn echtgenote Déa overleed eerder dit jaar, in maart.

Hélio Bicudo was een professor in de rechten en een van de oprichters van de arbeiderspartij PT. Hij was ook een van de drie auteurs van het verzoek tot afzetting van presidente Dilma Rousseff in 2015 (samen met Miguel Reale Júnior en Janaína Paschoal). Bicudo, destijds een mensenrechtenactivist, werd bekend door zijn veroordelingen van leden van een doodseskader, een paramilitaire organisatie, actief in São Paulo in de jaren zeventig. Hij was toen een promotor bij het gerecht.

Nadien werd Bicudo benoemd als procureur van de staat São Paulo. In 1986 werd hij lid van de PT en stelde zichzelf kandidaat als senator. In 1990 werd hij verkozen als federale volksvertegenwoordiger. In 2000 werd hij aangesteld als voorzitter van de Inter-Amerikaanse Commissie van Mensenrechten, met hoofdzetel in Washington. Van 2001 tot 2004 was hij vice-burgemeester onder het mandaat van Marta Suplicy (toen nog bij de PT). Hélio Bicudo verliet de partij in 2005.

Tijdens de impeachment procedure tegen Dilma Rousseff werd Bicudo geïnterviewd door het team van Roda Viva, bij TV Cultura. Hij verklaarde toen Lula verantwoordelijk voor de decadentie van de arbeiderspartij: “Ik denk dat de arbeiderspartij geen toekomst meer heeft. De PT, als partij, verdween. Er blijft slechts één man over: Lula. De rest heeft geen betekenis. Niemand bij de PT doet zijn mond open zonder eerst te vragen aan Lula of hij zijn mond mag opendoen”. U ziet het fragment hieronder.

Foto: Agência Brasil