Presidenciaveis

De krant O Globo sprak met Carlos Augusto Montenegro, directeur van het peilingsinstituut Ibope, al in dienst bij het instituut sinds 1971. Volgens Montenegro worden de aanstaande verkiezingen de moeilijkste in de geschiedenis van Brazilië.

“De bevolking heeft zijn buik vol van de politiek. Nooit eerder zag ik een dergelijke ijskoude houding en gebrek aan motivatie dan nu”, aldus Montenegro.

Het instituut begon 14 maanden geleden met de eerste peilingen en de situatie bleef onbeweeglijk, als stilstaand water: “Niemand gaat omhoog, noch omlaag. De kandidaten slagen er niet in om de emoties los te maken. Ik sluit niet uit dat het aantal blanco stemmen tot 70 miljoen kan oplopen. Het lijkt alsof het volk op eigen kracht een decreet uitvaardigt dat een einde maakt aan de stemplicht”, zo zegt hij.

Eneas-CarneiroOndanks die onzekerheden doet hij een gok over de mogelijke uitslag: “Ik durf er haast op wedden dat Bolsonaro het niet gaat halen. In de tweede ronde verliest hij tegen eender wie. Een stem voor Bolsonaro is geen rechts ideologische stem, maar een nulstem zoals voor de nationalist Enéas (Foto: Enéas Carneiro, 1938-2007, Partido Liberal) of voor Tiririca (Francisco Everardo Oliveira Silva, clown van beroep die erin slaagde om verkozen te worden als volksvertegenwoordiger met meer dan een miljoen stemmen op zijn naam). Ik denk ook niet dat Marina Silva de tweede ronde haalt. Zij is slechts een ‘recall’ van de vorige verkiezingen. Wanneer de propaganda op de TV losbarst, zal ze stilaan wegkwijnen (verwijzend naar de magere 8 seconden waar haar partij Rede recht op heeft). Ciro Gomes loopt hetzelfde risico als hij er niet snel in slaagt om de nodige allianties af te sluiten. Echter, de sterkste tegenstander van Ciro is… Ciro zelf (verwijzend naar de de vele foute uitspraken van de kandidaat). Geraldo Alckmin is een raadsel. Men is de PSDB beu. Het geval Aécio Neves was bijna een genadeschot voor de partij. Anderzijds beschikt Alckmin over een curriculum. Het blijft twijfelen tussen de moeheid van de oude politiek, of zijn prestaties (als gouverneur) in São Paulo”.

Montenegro wedt erop dat de arbeiderspartij (PT) ex-minister Jaques Wagner zal lanceren als kandidaat, en niet Fernando Haddad, maar twijfelt over het potentieel om stemmen van ex-president Lula naar hem te transfereren. Echter, dat zij hij ook in 2010 over Dilma (Rousseff), maar die won wel: “De PT confronteerde me later met mijn vergissing, terecht. Maar Lula in de gevangenis is niet dezelfde als Lula van destijds”, zo observeert hij.

Foto's: Agência Brasil - Wikimedia Commons