Cristiano-Sepulveda

De advocaat van ex-president Lula, Cristiano Zanin, stapte uit een Whatsapp groep, samengesteld uit advocaten en politici die sterk verbonden zijn met de leider van de partij (PT). Zanin zegt dat hij het slachtoffer is van diverse aanvallen op zijn persoon.

In een boodschap aan de groep zegt Zanin dat hij en zijn echtgenote, tevens vennoot, advocate Valeska Teixeira, al een tijd lang het mikpunt zijn van “fogo amigo” (door eigen vrienden of medestanders beschoten worden), inclusief “foute suggesties van mensen die openlijk trouw zweren aan Lula, maar in de schaduw tot alles in staat zijn”.

Zanin’s houding is o.m. het gevolg van een uitspraak van Eduardo Pertence (zoon van Sepúlveda Pertence, Lula’s advocaat in Brasília) die de vrijspraak van Lula en bankier André Esteves bejubelde in een ander proces (waarin beiden beschuldigd werden van het verhinderen van het gerecht). Eduardo Pertence zei: “Tchau Valeska, tchau Zanin!!! We hebben jullie niet nodig voor eender welke leiderschap! Mijn vader steekt boven jullie uit en dat zal altijd zo zijn”.

De eerste barsten tussen Zanin en Pertence begonnen zich te vertonen nadat de laatste een verzoek indiende bij het STF om Lula huisarrest te geven i.p.v. opsluiting in Curitiba. Zanin verklaarde publiekelijk dat hij niet akkoord ging met de poging van Pertence en creëerde aldus een breuk tussen de advocaten die Lula verdedigen.

Twee van die advocaten, Evandro Pertence (andere zoon van Sepúlveda) en Sigmaringa Seixas, bezochten Lula om duidelijkheid te verkrijgen, maar Lula zou geantwoord hebben dat hij persoonlijk wenste te praten met Sepúlveda.

Zonet werd echter bekend dat de 80-jarige Sepúlveda vorige vrijdag een ontslagbrief stuurde naar de ex-president omwille van de onenigheden met “andere advocaten” in het team dat Lula verdedigt. Lula zou het ontslag niet aanvaarden en blijft aandringen op een persoonlijk onderhoud met de ervaren verdediger, ooit nog voorzitter van het hooggerechtshof. Pertence heeft tot op vandaag een uitstekende relatie met de ministers van dat hof.

In de brief staat ook te lezen dat hij de actie van de drie volksvertegenwoordigers van de PT om Lula vrij te krijgen (hetgeen leidde tot een nooit eerder geziene gerechtelijke pantomime, op zondag 8 juli l.l.), interpreteert als een overname van de leiding van Lula’s verdediging door de arbeiderspartij.

Foto's: Agência Brasil