Eunicio-Oliveira

Eunício Oliveira (MDB), voorzitter van de Braziliaanse Senaat, zit verveeld met de reisplannen van president Michel Temer. Die vertrekt naar Kaapverdië (17 en 18 juli), Mexico (23 en 24 juli) en Zuid-Afrika (25 tot 27 juli). Noch Oliveira, noch Kamervoorzitter Rodrigo Maia kunnen/willen zijn taak tijdelijk overnemen omdat ze hierdoor het risico lopen om niet te kunnen deelnemen aan de komende verkiezingen. M.a.w., ze moeten zelf ook even het land uit en het tijdelijke presidentschap overlaten aan Cármen Lúcia, voorzitster van het hooggerechtshof STF. En dat levert een aantal problemen op.

Oliveira moet 1) een motief vinden om niet in het land te zijn tijdens die periodes en 2) moet maar zien hoe hij zijn reiskosten financiert. Doet hij dat op kosten van Vadertje staat, dan komt er gegarandeerd weer een pak (terechte) kritiek van journalisten en bevolking. Betaalt hij het zelf, dan krijgt hij mogelijk ruzie met zijn echtgenote (tenzij ze mee mag). Maar er is meer.

Eunício zit in een delicate situatie in zijn eigen deelstaat (Ceará). Het werd nog niet bevestigd, maar hij zou streven naar een alliantie met de broeders Gomes (Ciro Gomes, presidentskandidaat en diens broer Cid Gomes, beiden lid van de centrumlinkse partij PDT), en met de huidige gouverneur van Ceará, Camilo Santana (PT). Echter, de arbeiderspartij wil een eigen kandidaat voor de Senaat, naast Cid Gomes wiens kandidatuur al zo goed als bevestigd werd.

Het land verlaten, net op het moment dat politieke allianties gesmeed worden, helpt daarbij niet echt, integendeel. Wat de Brazilianen daar allemaal van vinden, heeft blijkbaar minder belang. Er gebeurt vrijwel niets meer in Kamer en Senaat, en er zal ook niet veel meer gebeuren tot 1 januari 2019. Politici hebben zo hun eigen prioriteiten.

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil