Cata-A-04

Het volgende uittreksel is niet van mijn hand, maar wel een goede omschrijving van het land waaraan ik mijn hart verloor:

“Het is onze oprechte overtuiging dat Brazilië een moderne natie is, weliswaar met gebreken op verscheidene vlakken. Sommigen zullen akkoord gaan, anderen niet. Hoe het ook zij, er zal altijd een verschil zijn tussen het vaderland en een ander, welke dat ook moge wezen. Brazilië is een prachtig land, met een gastvrije bevolking. Anderzijds: een land is wat zijn bevolking ervan maakt. Een oud en bekend grapje doet hierover de ronde: “God schiep hemel en aarde. Toen hij klaar was met Brazilië vroeg een engel: Heer, dit is een van de mooiste regio’s op aarde geworden, een meesterwerk. Is dit het aards paradijs? God antwoordde: neen, wacht maar af tot je ziet welk volk ik er ga plaatsen“. Zelfs Brazilianen kunnen ermee lachen, maar het blijft altijd een beetje ‘lachen als een boer met kiespijn’.” (Link2Brazil)

Vormen de huidige politieke en economische problemen een reden om Brazilië om het land te schrappen uit mijn voorkeur? Neen, helemaal niet. Zoals de auteur van bovenstaand uittreksel schrijft: een land is wat zijn bevolking ervan maakt. De schoonheid blijft, buiten datgene wat door de mens gewijzigd of vernietigd wordt.

Tegenwoordig lijkt het of je moet kiezen: je bent pro of contra Lula. Dat is zoiets als kiezen tussen de Noord- en Zuidpool. Het blijven koele plekjes nietwaar, ondanks de huidige opwarming van onze planeet. Ondanks die opwarming is er nog altijd erg veel ijs. Ondanks-, of dankzij Lula is er nog altijd veel Brazilië. Waarom zou ik dan tegen Lula zijn, of voor? Het gaat gewoon om een machtsstrijd zoals eeuwenlang bekend op planeet aarde. Iemand slaagt erin om het commando van een bepaald gebied/regio/land te verwerven, en legt dan zijn regels op: vanaf nu moet het zo en zo. Helaas, driewerf helaas, alles is eindig in deze wereld. Ook het commando van een bepaald gebied/regio/land. Wat is er dan zo speciaal aan Lula? Waarom is zijn achterban zo fanatiek? Ah ja, hij is verantwoordelijk voor de sociale insluiting van velen. Mooi zo, graag meer van dat. Jammer dat ook hij en zijn discipelen zich lieten verleiden door de macht, en verwerpelijke dingen begonnen te doen, net zoals de tegenstanders die ze zo vurig bestreden.

Dat bezorgde me geen haatgevoelens, maar wel een teleurstellend gevoel. Komaan Lula, Dirceu, Palocci, jullie ook? Zeg dat het niet waar is.

Maar goed, missen is menselijk. Mensen zijn vaak ook misselijk. En dan krijg je halsstarrige toestanden. Hoezo de macht opgeven? Neen hoor, geen denken aan. En dan geldt plots het principe: het doel heiligt de middelen.

Redelijk naïef als je bedenkt dat ons verblijf op deze planeet erg kort is, minder dan een zandkorrel in de woestijn. Over een periode van 2.000 jaren betekenen namen als Adolf Hitler, Mao Zedong, Pol Pot, Jozef Stalin, John F. Kennedy, en honderden andere beroemdheden, erg weinig. Calimero zou zeggen: dat is niet eerlijk. Neen, het gaat om heren die dingen deden met grote gevolgen voor de mensheid. Spreidt deze periode echter over 2 miljoen jaren, en die invloed wordt duidelijk kleiner, zeer klein zelfs.

Wat bezielt de tegenstanders van Lula? Het antwoord is niet moeilijk. Buurland Venezuela werd getroffen door een komeet met een snor. Veel Brazilianen zijn bang om getroffen te worden door een komeet met een baard. Begrijpelijk.

Anderzijds: Lula was op de goeie weg, maar hij moest zo nodig een opvolgster aanduiden die duidelijk niet geschikt was voor de taak die haar te wachten stond. Om gevestigde machten aan te pakken moet je uit het juiste hout gesneden zijn. Sorry Dilma, misschien een andere keer.

En dat perspectief kan je extrapoleren over de anderen. Momenteel blijkt er niemand in staat om het goede werk van Lula voort te zetten, zelfs Lula niet.

Chap-04

Maar de Chapada Diamantina, de watervallen van Iguaçu, de vele en indrukwekkende nationale parken, de Lençõis Maranhenses, de vele prachtige tropische eilanden, het regenwoud, de fauna & flora van Mato Grosso, de Costa Verde, Búzios, Rio de Janeiro, Fernando de Noronha, de Bananal, en vooral het gastvrije volk van Brazilië, het is er nog allemaal om uw hart aan te verliezen.

Maak je dus niet druk over Lula, Michel Temer, Sérgio Moro, Gilmar Mendes en honderden anderen. Zij komen en gaan. Brazilië zoekt inmiddels zijn weg. Dat kan even duren, so what? Europa deed er 2.000 jaren over om een enigszins beschaafde indruk te maken. Brazilië is nog maar net begonnen. Geef hen wat tijd.

M. Chad

Foto's: Link2Brazil (met toelating)