Nieuwe kans voor Lula?

Toffoli

Advocaten en partijbonzen van de PT werken op dit moment al aan een nieuwe strategieën om hun beroemde leider vrij te krijgen, dit na het wel bijzonder teleurstellende spektakel dat Brazilië gisteren in zijn greep hield. Het bevel van de desembargador van dienst Rogério Favreto (van de rechtbank TRF-4 in Porto Alegre) om Lula in vrijheid te stellen, viel uiteindelijk in het water door het ingrijpen van voorzitter Thompson Flores, tot groot ongenoegen van alle Lula-fans waarvan er velen al stonden te wachten nabij het gebouw van de federale politie, in Curitiba.

Favreto, voorheen bijna 20 jaar lang lid van de arbeiderspartij, ageerde volgens de krant Folha de São Paulo als een lid van de Taliban. Dezelfde journalisten zegden dat rechter Sérgio Moro uitgleed op de bananenschil, hem voor de voeten geworpen door de strategie van PT-volksvertegenwoordigers Wadih Damous en Paulo Pimenta. Het waren zij die vorige vrijdag een nieuw habeas corpus verzoek indienden bij het tribunaal in Porto Alegre, zogezegd omdat er nieuwe feiten waren die de ex-president het recht boden op vrijheid. Beide heren waren erg minutieus in hun handelingen, goed wetende dat Favreto van dienst zou zijn tijdens het weekend. De desembargador was lid van de PT van 1991 tot 2010, en bezette verschillende ambten in de regeringen Lula en Dilma. Het was trouwens dankzij Dilma Rousseff dat hij in 2010 benoemd werd bij de rechtbank in Porto Alegre. Hij verliet toen de PT, maar dat wil niet zeggen dat de PT hem verliet, integendeel.

Na de zielige vertoning van gisteren, oordeelt de PT dat er zich een nieuwe kans voordoet bij het hooggerechtshof STF, ondanks de verlofperiode. President Michel Temer gaat namelijk op reis naar Kaapverdië (17 en 18 juli), Mexico (23 en 24 juli) en Zuid-Afrika (25 tot 27 juli). Doordat de voorzitters van Kamer en Senaat, Rodrigo Maia en Eunício Oliveira, het presidentschap niet tijdelijk kunnen waarnemen omdat ze dan het risico lopen om niet te mogen deelnemen aan de komende verkiezingen, zal STF-voorzitster Cármen Lúcia die taak op zich moeten nemen. Zij deed dat al eerder dit jaar, in april en in juni. Indien zij het tijdelijke presidentschap niet cumuleert met haar ambt als voorzitster van het hooggerechtshof, dan neemt minister/rechter Dias Toffoli die taak over. Het is niet uitgesloten dat Cármen Lúcia beide taken zal cumuleren. Dit werd al eens eerder gedaan door Ricardo Lewandowski in 2014, tijdens een reis van Dilma Rousseff naar de Verenigde Staten.

Voor de advocaten van Lula is het zonder meer duidelijk dat Toffoli een ander profiel heeft dan Cármen Lúcia. Hij maakt op dit moment deel uit van het 2de panel van dat hof dat al verscheidene malen besluiten nam ten nadele van het Lava Jato onderzoek. Toffoli dankt ook zijn zitje in het STF aan ex-presidente Dilma Rousseff.

Foto: Fotos Públicas - Fellipe Sampaio - SCO - STF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s