Theater op zondag

LULAS

Het theater, nota bene opgevoerd op een zondag door de Braziliaanse gerechtelijke instanties, zal het onderwerp zijn van vele discussies in de komende dagen, en zou op zijn minst moeten leiden tot de uitreiking van een internationale prijs voor dramaturgie. Als die nog niet bestaat moet hij dringend uitgevonden worden. Lula vrij, vervolgens niet vrij, vervolgens bevestiging van het eerste bevel, en tenslotte een nieuw bevel: niks van, Lula blijft opgesloten.

Het ziet er naar uit dat ‘desembargador’ van dienst, rechter Rogério Favreto, handig gebruikmaakte van de omstandigheden om plots een bevel uit te vaardigen om de ex-president vrij te laten. Het is al lang geen geheim meer dat gerechtelijke instanties in Brazilië politiek gekleurd zijn, leidend tot grote verontwaardiging van hij of zij die benadeeld werd door een of ander gerechtelijk besluit. Niet alleen van hij of zij, maar ook en vooral van de politieke kringen rondom de beklaagde/veroordeelde die altijd het slachtoffer is, nooit iemand die met recht en reden achter de tralies zit, of dreigt te komen.

De arbeiderspartij tiert en roept nu al maanden dat Lula onterecht in de cel zit, en dat hij moet vrijgelaten worden. De Braziliaanse rechters kunnen het maar niet eens worden over de uitvoering van een straf na een oordeel door de rechtbank van tweede aanleg. De ene zegt: ja maar daar werd al lang over beslist; de andere: dat moet dringend herzien worden want de grondwet bla-bla-bla. Ondertussen zit (en blijft) de ene achter tralies, en wordt de andere vrijgelaten. Het geluk of ongeluk hangt af van wie er bij de gerechtelijke instanties aan de juiste touwtjes trekt. Geen wonder dat gerechtelijke manipulatie een heuse sport werd in Brazilië.

Favreto, een lakei van de arbeiderspartij, meende op het juiste moment aan de juiste touwtjes te trekken. Sérgio Moro, de rechter van de rechtbank van 1ste aanleg die Lula veroordeelde, reageerde meteen en verklaarde het besluit van zijn collega ongeldig. Favreto liet zich niet onbetuigd en zei, net als Moro, dat de ander niet bevoegd was om zijn besluit om te keren. De spanning stijgt. Gebran Neto, relator van de rechtbank van 2de aanleg die de zaak Lula behandelde, greep in: neen, Lula mag enkel vrijgelaten worden door een nieuw besluit van dit tribunaal, of door een beslissing van een hoger hof (zoals het STJ of het STF).

Lula-aanhangers die zich verzamelden om hun held met open armen te ontvangen, buiten het gebouw van de federale politie in Curitiba, werden teleurgesteld, inclusief de PT-volksvertegenwoordigers die dit verzoek tot een habeas corpus op een strategische manier indienden (Wadih Damous en Paulo Pimenta) die er niet mee konden lachen. Beide ‘deputados’ waren afgezakt naar Curitiba, tevergeefs: “Moro was met vakantie en mocht niet eens reageren op het besluit van Favreto”, zo klonk het.

En tot zover deze (spannende) episode in de novela Lula. We wachten met spanning de intrede af van andere steracteurs als Michel Temer, Romero Juca, Geddel Vieira Lima (momenteel al in eenzame opsluiting), Aécio Neves e.v.a.

De Braziliaanse politiek barst van talent.

Wordt vervolgd.

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s