België is vervelend

Penta

Humorist Ricardo Araújo Pereira doet vandaag een poging om grappig te zijn in de krant Folha de São Paulo, tenminste zo lijkt het. In zijn commentaar op het verlies van “Goliath” Brazilië tegen “David” België, gisteren in Rusland schrijft hij: “Het is belangrijk dat België niet gaat denken dat ze nu plots niet meer tot de vervelendste landen ter wereld behoren”. De titel van zijn stukje luidt: “Todo o mundo tenta, mas só Brasil é penta” (iedereen probeert, maar enkel Brazilië is vijfvoudig wereldkampioen). Het is niet uitgesloten dat sommige Belgen er niet mee kunnen lachen, vandaar een vertaling van zijn stukje.

“België moet nu niet plots gaan denken dat ze niet meer bij de vervelendste landen ter wereld behoren, enkel omdat ze Brazilië terug naar huis stuurden. Alles gebeurt te gepaste tijde en het zijn niet die 90 minuten die deze volgorde opeens gaan wijzigen. België is vervelend. Hoe triest is het om bij een volk te horen dat er fier op is om lekkere frietjes te kunnen bakken?

Als wij waardige Belgen ontmoeten, dan denken we te doen te hebben met Fransen, net omdat het zo moeilijk is om te geloven dat het Belgen zijn.

Zelfs Hercule Poirot, de detective van Agatha Christie die enkel bestaat in haar boeken, verbetert altijd de mensen: ‘Nee nee, ik ben geen Fransman. Ik ben een Belg’. Zelfs in de fictie is het onwaarschijnlijk dat het om een Belg gaat.

Alles bij elkaar: waarvoor dient België eigenlijk? Het is een soort kleiner Frankrijk en een armer soort Zwitserland. Heeft onze wereld behoefte aan het bestaan van België? Ik weet het niet. Hoe dan ook, nu is het te laat. Het zijn bedenkingen die een dag te laat komen.

Misschien is het goed om te bedenken dat dergelijke gedachten, geuit door iemand anders, over een ander land, lichtjes als xenofoob kunnen beschouwd worden. Maar dat is hier niet het geval, om drie redenen, te weten:

1 – België elimineerde Brazilië en er bestaat een tolerantie van 24 uur waarin het toegelaten is om te schelden op het land dat dit deed, een periode waarin het niet beledigen van de tegenstander een zekere vorm van paternalisme schept, zelfs een gebrek aan opvoeding.

2 – De Belgen moeten ertegen kunnen; immers nog niet lang geleden zaten ze twee jaar zonder regering terwijl het land er toch op vooruitging, in tegenstelling tot wij, Latinos, die door geen enkele regering gered kunnen worden.

Manneken-Pis

3 – België is echt vervelend. Dat is geen belediging maar gewoon een feit. De voornaamste attractie van België bestaat uit een mannetje dat urineert. Hiermee is alles gezegd.

Op papier was deze wedstrijd niet eens moeilijk. De beste speler op de reservebank van België was Thierry Henry die niet kon meedoen omdat hij Fransman is en omdat hij al vier jaar op pensioen is.

Ondertussen begon België al te winnen met 1 – 0 na 15 minuten zonder een goal te scoren. Dat is naar het schijnt efficiëntie. Niemand trapt daarin. Dat is een kwaliteit waar niemand van droomt. Mooi, jawel, intelligent, zeker – maar efficiënt? Wow, efficiënte muziek. Mijn God, wat een efficiënt boek. Deze film is echt efficiënt. Komaan.

Wat er ook gebeurt, iedereen probeert maar enkel Brazilië is vijfvoudig kampioen. De positieve kant hiervan: het Braziliaanse volk heeft vier jaar tijd om een woord te vinden dat rijmt op ‘hexa’ (zesvoud)”.

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil - Wikimedia Commons

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s