Dirceu: freedom, freedom!

Dirceu-Free

Het 2de panel van het STF, ook bekend als het “Hof van Eden”, nam vandaag het besluit om in te gaan op het verzoek van José Dirceu’s advocaten tot een habeas corpus. Dirceu (PT) werd vorige maand (opnieuw) achter de tralies gezet wegens een veroordeling tot 30 jaren gevangenisstraf, voor zijn betrokkenheid in de operatie Lava Jato.

Ministers Dias Toffoli, Gilmar Mendes en Ricardo Lewandowski stemden voor de vrijlating. Relator Edson Fachin stemde tegen. De 5de minister van dat panel, Celso de Mello, was afwezig op de zitting.

Het proces rond Dirceu draait rondom onregelmatigheden bij de directie Diensten van Petrobras. Volgens het openbaar ministerie (MPF) gaat het om 31 passieve- en 129 actieve corruptiefeiten, tussen 2004 en 2011.

Bedrijven, gecontracteerd door Petrobras, betaalden maandelijkse steekpenningen aan Dirceu, dit via lobbyist Milton Pascowitch. Het gaat voornamelijk om het bedrijf Engevix. Dat bedrijf zou ook contracten afgesloten hebben met JD Consultoria, de vennootschap van José Dirceu, voor fictieve diensten en voor een totaal van 1 miljoen reais.

Dirceu zal nu verdere beroepen tegen die veroordeling in vrijheid mogen afwachten.

Foto: Fábio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s