Onze overwinning is verzegeld!

Daciola-01

Je zal maar Braziliaan zijn, alles wat je voorgeschoteld wordt, lijdzaam ondergaan. Geen wonder dat een novela, een voetbalwedstrijd, een of ander feestje (carnaval, São João e.v.a., je hoeft maar te kiezen) een toevlucht kan worden. Wanneer dat niet volstaat, dat loop je naar een of andere kerk en laat de prediker van dienst je oren vollullen met datgene wat je net wil horen, niet beseffende dat hij zijn ogen richt op de inhoud van je geldbeugel en het liefst van al er voor zou willen zorgen dat je minstens een deel daarvan aan hem afstaat, a.s.a.p. zoals dat heet.

Een van die (evangelische) predikers heet Cabo Daciolo, voluit Benevenuto Daciolo Fonseca dos Santos (42), een brandweerman bij het Braziliaanse leger, tevens een Braziliaanse volksvertegenwoordiger, tegenwoordig aangesloten bij de centrumrechtse partij Patriota, ook gekend als PEN (Partido Ecológico Nacional). Het etiketje is minder belangrijk, net zoals hun ideologische inhoud, zoals bij de meeste van de 35 Braziliaanse politieke partijen.

Daciola-03Daciolo werd bekend in 2011 als een van de leiders van een staking van de brandweerlui van Rio de Janeiro. De stakers bezetten destijds het hoofdkwartier van de brandweer en sloegen ook een kamp op nabij de trappen van Alerj (Assembleia Legislativa do Estado do Rio de Janeiro). De moedige stakingsleider werd toen voor 9 dagen opgesloten in een cel van de strafinstelling Bangu. Drie jaar later slaagde hij erin om zich te laten verkiezen als federale volksvertegenwoordiger, als lid van de linkse partij PSOL. Een jaar later besloot de partijleiding om hem buiten te zetten, dit omdat hij een voorstel indiende om een zin te wijzigen in de grondwet. De oorspronkelijke zin luidt “todo poder emana do povo” (alle macht behoort aan het volk). Die zin wou hij wijzigen in “todo poder emana de Deus” (alle macht behoort aan God). Onlangs (in maart) beklom hij de spreekstoel van de kamer met een bijbel in de hand en een idee in zijn kop: na 4 jaar als volksvertegenwoordiger vond Cabo Daciolo dat het tijd werd om zich kandidaat te stellen als president: “Ik geloof dat ik een nationaal plan heb voor de Braziliaanse kolonie. Satan, jij zal deze slag verliezen! Verlaat het parlement en de Braziliaanse natie, in de naam van Jesus Christus!” , zo klonk het.

Daciolo is ervan overtuigd dat hij het pleit zal winnen: “Onze overwinning is verzegeld”, zo sprak hij in het meervoud.

Daciola-02Daciolo, gehuwd en vader van drie kinderen, laat er geen twijfel over bestaan welke vervoermiddelen hij gebruikt, op kosten van de Braziliaanse belastingbetaler.

De prediker was lid van de PSOL, nadien de PTdoB (die zijn naam wijzigde in Avante), en nu dus bij Pen, of liever Patriota. Daciolo legt het verschil uit tussen hem en Bolsonaro: “Voor Bolsonaro is een goede misdadiger, een dode misdadiger. Voor mij is een goede misdadiger een bekeerde crimineel, gewassen met het bloed van Jesus”.

Als president wil hij de grondwet wijzigen, met verplichte insluiting van de bijbelstudie in het basis- en middelbaar onderwijs. Een ander voorstel houdt de invoering in van een “Semana Nacional de Adoração a Deus”, dit telkens gedurende de eerste 7 dagen van het jaar. Hij vindt dat president Temer het metselaarschap moet afzweren, alsmede het satanisme: “Heb spijt van je zonden en keer je tot Christus”, zo klinkt het. Daciolo heeft geen moderne smartphone, maar laat zijn doen en laten filmen door een raadgever die alles verspreidt via de sociale media. Het grote voorbeeld van Daciolo is Enéas Carneiro (overleden in 2007), een dokter die er destijds in slaagde om 4,6 miljoen stemmen op zijn naam te bekomen, meer dan bijvoorbeeld de bekende Leonel Brizola.

Foto's: Wikimedia Commons - Facebook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s