Zanin-Pertence

Lula’s advokaat Cristiano Zanin (boven links) gaf gisterenavond een nota uit waarin hij ontkent een verzoek te hebben ingediend bij het STF om huisarrest te verlenen aan zijn beroemde client. In de nota staat te lezen: “De veroordeling van de ex-president door rechter Sérgio Moro en de rechters van de rechtbank van 2de aanleg is een belediging aan het adres van de federale constitutie en de wet. De verdediging diende geen enkel verzoek in om de opsluiting van de ex-president in Curitiba te vervangen door een huisarrest, noch bij het STF, noch bij enige andere gerechterlijke instantie”.

Sepúlveda Pertence (boven rechts), Lula’s advokaat in de hoofdstad Brasília, diende daarentegen wel degelijk zo een verzoek in bij de rechters van het STF, dit bij wijze van alternatief, mocht het verzoek tot in vrijheidsstelling, ingediend bij hetzelfde hof, afgewezen worden. Over dit laatste verzoek wordt aanstaande dinsdag 26 juni geoordeeld door het tweede panel van het STF. Pertence, zelf een voormalig lid en president van het hoogste gerechtshof, was gisteren ter plaatse en sprak er met enkele ministers, waaronder relator Edson Fachin.

Sepúlveda Pertence werd enkele maanden geleden toegevoegd aan de verdediging van de ex-president, net omdat hij goede contacten heeft met de leden van het hof waar hij ooit zelf deel van uitmaakte. Het is bekend dat hij en Cristiano Zanin geen discussies voeren, zelfs niet eens met elkaar praten, aldus columnist Josias de Souza.

Mujica

MujicaEx-president José “Pepe” Mujica uit Uruguay bracht gisteren een bezoek aan zijn opgesloten collega. Bij het buitenkomen bracht hij verslag uit bij de manifestanten die nu al twee maanden lang de wacht houden in de buurt van het gebouw van de federale politie, de zogenaamde “Vigília Lula Livre”. Volgens Mujica verkeert Lula in goede gezondheid en goed geluimd, is enkele kilo’s vermagerd en leest erg veel. Hij zei ook: “Toen Lula president was van dit reusachtige land, vertoonde hij erg veel respect voor de kleinere buurlanden. Brazilië gedroeg zich toen als een soort grotere broer”.

Haddad

Fernando-HaddadCláudio Humberto, van de website Diário do Poder, meent inmiddels te weten dat Lula de knoop doorhakte en Fernando Haddad, ex-burgemeester van São Paulo, aanwees als de kandidaat van de partij (PT) voor het presidentsschap. Tot aan de officiële bekendmaking van zijn kandidatuur blijft de strategie ongewijzigd, met name blijven rondbazuinen dat Lula kandidaat is, er van uitgaande dat zijn kiezers voor een groot deel onvertrouwd zijn met de spelregels van het kiestribunaal waardoor Lula onder de wet “Ficha Limpa” valt en zich niet zal kunnen registreren als dusdanig. De vice-president zou in de staat Minas Gerais gezocht worden. Ex-minister Walfrido Mares Guia zou hiervoor de geschikte PT-kandidaat zijn. Met de keuze van Haddad zou het de bedoeling zijn om de arbeiderspartij recht en verenigd te houden. Lula’s wens om Ciro Gomes (PDT) buiten het spel te houden, zou hierbij een stevige hulp geweest zijn.

Foto's: José Cruz - Rovena Rosa - Wilson Dias - Antonio Cruz - Agência Brasil