Gleisi-In

Gleisi Hoffmann, senator en PT-voorzitster, stuurde vandaag een nota naar de pers omtrent haar vrijspraak door de rechters van het STF. De beschuldiging ging uit van het openbaar ministerie en was louter gebaseerd op getuigenissen van o.m. wisselagent Alberto Yousseff, in het kader van het gerechterlijk akkoord dat hij afsloot in ruil voor strafvermindering. Gleisi stelde eerder al dat die getuigenissen onder druk werden afgelegd en onder geen enkele voorwaarde als bewijs konden aanvaard worden. De rechters volgden haar redenering en zij, samen met echtgenoot Paulo Bernardo, gaat vrijuit.

Gleisi Hoffmann: “In de jongste 4 jaren heette ik niet meer Gleisi Helena Hoffmann. Die naam wijzigde in ‘Gleisi Hoffmann betrokken in het Lava Jato onderzoek’. Schreef er ooit iemand ‘Gleisi onschuldig’? Neen, men las altijd ‘Gleisi beschuldigd’, ‘Gleisi schuldig’, ‘Gleisi beklaagde’. De vijf stemmen van het STF maken duidelijk dat geen enkele burger mag veroordeeld worden op basis van getuigenissen (wie weet tegen welke prijs). Op deze manier overwon het recht over het oordeel, de waarheid tegen de leugen, dit terwijl we ons al begonnen te wennen aan het tegendeel”, aldus Gleisi.

Operatie Custo Brasil

Paulo-BernardoEx-minister Paulo Bernardo (foto) bevrijdde zichzelf van deze beschuldiging, samen met Gleisi. Maar er is erger op komst. Het MPF (openbaar ministerie/aanklager) klaagde hem, samen met 12 andere mensen aan in 2016, in het kader van de operatie Custo Brasil. Die operatie betreft het onderzoek naar het achterover drukken van 102 miljoen reais, tussen 2009 en 2015. De fraude gebeurde volgens de openbare aanklagers door het wegsluizen van kleine onopvallende percentages bij goedkopere loonkredieten, toegestaan aan ambtenaren en gepensioneerden. Dit alles zou gecoördineerd en gerealiseerd zijn door het bedrijf Consist die dergelijke kredieten administreerde. Het groepje aangeklaagden wordt beschuldigd van bendevorming, actieve corruptie en witwassen van steekpenningen. Bij het groepje, naast Paulo Bernardo: ex-schatbewaarders van de arbeiderspartij Paulo Ferreira en João Vaccari. Deze laatste zit al achter de tralies voor andere veroordelingen.

Foto's: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert - Agência Brasil - Marcelo Camargo