Marielle-Camara

Leden van het onderzoeksteam naar de moord op gemeenteraadslid Marielle Franco (Rio de Janeiro) voerden gisteren een huiszoeking uit in de woning van ex-politieagent Orlando Oliveira de Araújo, ook gekend onder zijn bijnaam Orlando Curirica. Deze laatste zit al een tijd lang (sinds 27 oktober 2017) achter de tralies, beschuldigd van het leiden van een militie, en onderzocht voor zijn betrokkenheid met de moord, uitgevoerd op 14 maart.

De woning van Curirica ligt in de wijk Vargem Pequena, in de westelijke regio van de stad. De huiszoeking begon omstreeks 18h en duurde ongeveer 1 uur. Curirica’s advokaat Renato Darlan was niet aanwezig bij de huiszoeking maar verklaarde later dat het onderzoeksteam vergezeld was van een andere agent van de militaire politie die getuigde dat hij Curirica hoorde praten over plannen om Marielle te doden. De huiszoeking zou niets opgeleverd hebben.

Thiago-MacacoVorige week, meer bepaald op woensdag 30 mei, werd een andere betrokkene gearresteerd. Het gaat om Thiago Bruno Mendonça (foto), gekend onder de bijnaam Thiago Macaco. De aanhouding vond plaats in Shopping Nova América, in de wijk Del Castilho, zo werd gemeld door de krant O Globo. Thiago wordt ervan beschuldigd om Carlos Alexandre Pereira Maria om te brengen, een medewerker van gemeenteraadslid Marcello Siciliano. Deze laatste kwam in de gemeenteraad terecht dankzij zijn kiezers in het district Vargem Grande, een van de wijken in Rio de Janeiro die volledig gecontroleerd worden door milities die de bewoners en handelaars onder druk zetten om hen te betalen voor een zogenaamde bescherming. De bewoners zijn verplicht om noodzakelijkheden als gas, kabeltelevisie, internet en andere nutsvoorzieningen bij hen af te nemen, aan prijzen die door hen bepaald worden.

Volgens O Globo werd de planning van de moord op Marielle Franco vorig jaar in juni opgestart. Een getuige beweert dat 4 mannen aangeduid werden voor de uitvoering van de laffe daad en gaf ook hun namen op aan de politie. Twee van die mannen zouden ondertussen ook al zelf uitgeschakeld zijn: de eerder vernoemde Carlos Alexandre Pereira Maria (door Thiago Macaco), en Anderson Claudio da Silva, eveneens een ex-politieman die dood geschoten werd.

De getuige die anoniem wordt gehouden en beschermd is door de politie (het gaat om een ex-lid van de militie waarover eerder sprake), zegt dat Thiago eveneens verantwoordelijk is voor de vervalsing van de nummerplaat van de wagen vanwaar uit de dodelijke schoten op Marielle en haar chauffeur werden afgevuurd. Marielle werd vermoord omdat zij de zaakjes van de militie in de westelijke zone van de stad hinderde en niet om politieke redenen, aldus de getuige.

De politie is nog op zoek naar Ruy Ribeiro Bastos, aangeduid als een van de schutters van de moord.

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil