Staking: het prijskaartje

Greve-Conta

Voorlopige berekeningen tonen aan dat de schade aan de Braziliaanse economie, na 10 dagen staking van vrachtwagenbestuurders, oploopt tot meer dan 75 miljard reais. In bepaalde gevallen kan het verlies nog oplopen na de stakingsperiode omdat het, afhankelijk van de aard van de activiteit, een week tot 20 dagen kan duren vooraleer alles genormaliseerd is.

Er bestaat ook bezorgdheid over die normalisatie, vooral m.b.t. de verhoging van de prijs van vrachtvervoer. De sector berekende dat er in die 10 dagen R$ 3,8 miljard verloren ging aan facturatie, en dat het vrachtvervoer twee tot drie weken nodig heeft om weer op het normale peil te komen.

De nationale federatie van de kleinhandel (winkels & diensten) berekende het verlies tussen 21 en 28 mei op 27 miljard reais. Ook dit bedrag kan nog verhogen door een verhoging van de werkloosheid, het gebrek aan voedingswaren, stock, vermindering van de verkoop en de toegebrachte schade aan de economische ontwikkeling. Supermarkten boeken een verlies van 2,7 miljard. Brandstofverdelers verloren 11,5 miljard.

Greve-CeasaDe aanvoer van groenten & fruit komt weer op gang in het verdeelcentrum Ceasa, Rio de Janeiro.

Met de vermindering of opheffing van de blokkeringen op de Braziliaanse wegen, en de langzame terugkeer van de bevoorrading van benzinestations, hernemen sommige bedrijven hun normale activiteiten. Van een totaal van 167 eenheden waar varkens, kippen en eieren geproduceerd worden, hervatten gisteren 46 bedrijven hun werkzaamheden. Die sector berekende een verlies van 3 miljard. Meer dan 70 miljoen kippen kwamen om gedurende de stakingsperiode, wegens gebrek aan voeding voor de dieren die niet ter plaatse geraakte. De vleesexport leed een verlies tussen 8 en 10 miljard, melkproducenten 1 miljard. Deze laatsten moesten 300 miljoen liter melk weggooien. De landbouwsector berekende dat hun producenten in het algemeen 6 maanden tot een jaar nodig zullen hebben om zich te herstructureren.

Het verlies in de textielsector loopt op tot 1,8 miljard. Tot gisteren lag 70% van deze bedrijven nog altijd stil. Het kan nog 20 dagen duren vooraleer deze sector weer normaal draait.

Autofabrieken stopten volledig sinds vorige vrijdag. De meerderheid van hen zal de productie pas opstarten vanaf maandag 4 juni. Volgens Anfavea (Associação Nacional dos Fabricantes de Veículos Automotores) werden er 51.000 voertuigen niet geproduceerd.

Of dit alles nog niet volstaat: het is vandaag feestdag in Brazilië (Corpus Christi – Sacramentsdag) wat sowieso inhoudt dat velen pas na het weekend het werk hervatten.

Foto's: Tânia Rêgo - Agência Brasil - Roberto Parizotti - Fotos Públicas

Een reactie op “Staking: het prijskaartje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s