Greve-Vio

Alles wijst erop dat de staking van het vrachtvervoer ten einde is. Negen dagen stilstaan kruipt trouwens in de kleren: de stakers zijn het moe, hebben honger, missen hun familie en vooral, willen terug aan de slag omdat er aan hun eisen voldaan werd en omdat ze het inkomen nodig hebben. Maar er zijn nog punten op de Braziliaanse wegen waar koppige actievoerders dwars liggen en zelfs collega’s aanvallen die terug aan het werk willen.

In de deelstaat Tocantins werd de bestuurder van een vrachtwagen hardhandig aangepakt door manifestanten die hem niet wilden doorlaten. Het slachtoffer werd net daarvoor doorgelaten op een andere blokkering en deed enkel een poging om zijn weg verder te zetten. De verrassing was bepaald onaangenaam, zie de video hieronder.

Hij was niet het enige slachtoffer. Een andere registratie van gebruik van geweld werd vastgesteld in Pará waar gemaskerde manifestanten in witte kledij gewone personenwagens aanvielen in het midden van de straat.

Ondanks het verschijnen van deze video’s, dook er geen enkele organisatie op die de verantwoordelijkheid voor deze agressies opeiste. De federale politie zegt dat ze de acties van deze ‘infiltranten” onderzoekt. Minister Raul Jungmann gebruikte de term “politiek geweld” in de net gegeven persconferentie.

Foto: Fabio Rodrigo Pozzebom - Agência Brasil