Galo

Tegenover rechtvaardigheid staat onrechtvaardigheid. In sommige gevallen zou dat eigenlijk “scheefvaardigheid” moeten zijn, recht tegenover onrecht, of scheve verhouding. Het woord is (nog) niet te vinden in het Van Dale woordenboek, maar dat zou kunnen veranderen indien bepaalde rechters van het Braziliaanse hoogste gerechtshof blijven doorgaan met het gelijkschakelen van de wet voor iedereen, ook al is de verhouding totaal zoek.

Recibo PauloOp dezelfde dag (11 mei) dat minister/rechter Gilmar Mendes Paulo Vieira de Souzo (beter gekend als Paulo Preto) in vrijheid stelde, deed hij hetzelfde voor een kiekendief uit Paracatu, Minas Gerais, op 500 km van de hoofdstad Belo Horizonte. Metselaarshulpje Paulo Cordeiro Rocha zat in de cel omdat hij negen kippen gestolen had in een sitio (een woonplaats buiten de stad). Paulo kreeg spijt van zijn misdaad en besloot R$ 90 (21 euro) te betalen aan de rechtmatige eigenaar als schadevergoeding. De eigenaar spande een nieuw proces in omdat hij niet akkoord ging met dat bedrag, hij wil het dubbele.

Wat loopt er nu scheef in dat verhaal? Paulo Preto werd vrijgelaten in opdracht van opperrechter Gilmar Mendes, ondanks dat hij beschuldigd werd van het wegsluizen van meer dan 34 miljoen dollar overheidsgeld. Metselaarshulpje Paulo Rocha stal negen kippen met een totale waarde van 180 reais. De haan (foto boven) loopt er nog altijd wat verloren bij.