Miss-BumBum

Wie overweegt om zijn of haar toekomst in Brazilië te zoeken, en er van houdt om in de vrije uren languit te zakken in een gemakkelijke zetel of sofa om te genieten van een of ander leuk en kwalitatief televisieprogramma, verzekert zich best op voorhand van de mogelijkheid om snel te kunnen switchen naar een alternatief als Netflix. De Braziliaanse openbare zenders mikken voornamelijk op kijkdichtheid, op zich niet ongewoon maar in Brazilië heiligt dat doel alle middelen. Met alle middelen bedoelen we werkelijk ALLE middelen. Dit geldt zowel voor de media gigant O Globo als voor de concurrenten: Bandeirantes, Rede TV, SBT, Record en nog een lange lijst regionale stations, meestal gelinkt aan een van de voornoemde zenders.

De overheid heeft er alles aan gedaan opdat de bevolking toegang heeft tot deze openbare stations, inclusief met het verstrekken van een gratis antenne om de nieuwe digitale technologie te kunnen ontvangen.

Naast de journaals gaat het vooral om melig vertier, soap opera’s (novelas) en emotie, tonnen en tonnen emotie. Eveneens razend populair zijn politionele programma’s als Na Mira, Cidade Alerta en Brasil Urgente waar in een snel tempo allerlei calamiteiten, ongelukken en misdaden aan elkaar gepraat worden door opruiende personages als José Luiz Datena (foto) en soortgelijke figuren, uitvoerig scheldend op bandieten en politici.

Programma’s als Hora do Faro (met Rodrigo Faro – foto) en Calderão do Huck (met Luciano Huck) trommelen geregeld allerlei sukkelaars op, hen een beter leven belovend. Soms gaat het om een zoon/dochter die al 30 jaar op zoek is naar de vader of moeder (of andersom). Zowel Faro als Huck brengt dat allemaal in orde waarbij de uiteindelijke ontknoping zolang mogelijk uitgesteld wordt. Bingo voor de reclamemakers. Een van de items bij Huck heet Lata Velha. Hierbij gaat het om een autowrak van 20 of 30 jaar dat opgeknapt wordt, mits dat de eigenaar bereid is om wat gekke kuren komen uit te halen waarbij gans Brazilië glunderend toekijkt.

Talentloze kinderen uit de sertão van Bahia of Ceará worden naar São Paulo gesleurd, krijgen een schoonheidskuur, een set nieuwe kledij en mogen daarna hun kunstje komen opvoeren voor de aanwezige “plateia” (publiek) in de studio waarbij ze meestal plots tegenover hun idool komen te staan, een of andere sertanejo figuur. Uiteraard vergezeld door de nodige huilpartijen.

Hieronder een video met als titel “Braziliaanse televisie, gezien door buitenlanders”. De video dateert van 2013 maar afgezien van enkele details is de werkelijkheid nog altijd dezelfde als hier getoond wordt. Kijk en breng het nodige begrip op voor de belangrijkheid van een fraaie “bum-bum” (vrij vertaald: kontje-kontje).

Foto's: Miss Bumbum - Divulgação - Wikimedia Commons