Spectrum

Een bericht in de krant O Globo maakt melding van de mogelijkheid dat er een link bestaat tussen de drugslord Luiz Carlos da Rocha, bijgenaamd Cabeça Branca (witte kop), en Braziliaanse politici. Cabeça Branca werd vorig jaar op 1 juli gearresteerd in Mato Grosso. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste internationale drugshandelaars van Zuid-Amerika, opererend in tientallen landen.

De link verscheen nadat ‘doleiro’ (wisselagent) Carlos Alexandre de Souza, bijgenaamd Ceará, gisteren werd aangehouden in het kader van de “Efeito Dominó” (domino effect) operatie. Die operatie onderzoekt het witwassen van drugsgeld, afkomstig van de internationale drugshandel. Volgens het onderzoek zou het geld van Cabeça Branca via de doleiro, gebruikt zijn om steekpenningen te betalen aan politici.

De verantwoordelijke delegado, Elvis Secco, zegt dat het voorlopig enkel om aanwijzingen gaat die nog moeten bevestigd worden door verder onderzoek.

Cabeca-BrancaVooraleer de drugsdealer (foto) aangehouden werd, stond hij meer dan 2 decennia aan de leiding van een schema van internationale drugshandel waarbij minstens vijf ton cocaine verhandeld werd van hoge kwaliteit, naar landen in Europa, Afrika en de Verenigde Staten. In Brazilië was hij de belangrijkste leverancier van de drugsbendes die elkaar bestrijden in de straten van Rio de Janeiro en São Paulo. De cocaine die hij aan hen verkocht was van mindere kwaliteit. De federale politie schat dat hij in de jongste 20 jaren een fortuin verzamelde van minstens 100 miljoen dollar. Zijn totale omzet in die periode zou oplopen tot 1,2 miljard reais. Deze cijfers doen gekende Braziliaanse drugsdealers als Fernandinho Beira-Mar (Luiz Fernando da Costa) en Marcola (Marcos Willians Herbas Camacho) lijken op zakkenrollers. Cabeça Branca zou, volgens de delegado, zowat 200 valse namen hebben aangenomen in Mato Grosso, zowel van fysieke personen als van vennootschappen, om minstens 200 miljoen reais wit te wassen, dit tussen 2014 en 2017.

Secco: “Wij weten dat drugsgelden gebruikt werden om smeergeld te betalen. Wat we nu nagaan, is of de politici werkelijk op de hoogte waren dat het om drugsgeld ging”.

In totaal werden gisteren 8 mensen aangehouden waaronder twee doleiros. Carlos Alexandre (Ceará) wordt al langer onderzocht in het kader van het Lava Jato proces en sloot zelfs een gerechterlijk akkoord af voor strafvermindering, gehomologeerd door het STF. Dat belette hem niet om opnieuw te beginnen met zijn illegale activiteiten.

De operatie “Efeito Dominó” is een onderdeel van een grotere operatie, “Spectrum” genaamd. Het is in het kader van de Spectrum operatie dat Cabeça Branca en zijn bende opgedoekt werden.

Foto's: PF