Cenpes

Rechter Sergio Moro veroordeelde gisteren in totaal 13 mensen, beschuldigd van betrokkenheid in een corruptieschema waarbij 20 miljoen reais aan steekpenningen werd weggesluisd van het project Cenpes (van Petrobras, in Rio de Janeiro). De totaalprijs van het project bedroeg 1 miljard reais.

Paulo-FerreiraEx-schatbewaarder van de arbeiderspartij PT Paulo Ferreira (foto) kreeg 9 jaren en 10 maanden gevangenisstraf opgelegd. Ferreira is de derde schatbewaarder van de partij die veroordeeld werd wegens corruptie. Hij werd voorafgegaan door Delúbio Soares (veroordeeld in het mensalão proces) en João Vaccari (veroordeeld in het Lava Jato onderzoek). Hij was ook federaal volksvertegenwoordiger. Ferreira was schatbewaarder van de partij van 2005 tot 2010, na Soares en voor Vaccari.

Ook veroordeeld: Renato Duque, ex-directeur van de dienstensector bij Petrobras, en Léo Pinheiro van het bouwbedrijf OAS. Daarnaast nog enkele kaderleden van de bedrijven Schahin Engenharia, Construbase, Construcap en Carioca Engenharia.

Een meerderheid van de veroordeelden kan genieten van strafvermindering omdat ze meewerken met het gerecht en een akkoord afsloten. Dit geldt o.m. voor Renato Duque en Léo Pinheiro. Ferreira moet zijn straf wel degelijk uitzitten.

Cenpes

Cenpes is de afkorting voor “Centro de Pesquisa”, voluit “Centro de Pesquisa e Desenvolvimento Leopoldo Américo Miguez de Mello”.

Cenpes2Links: de originele constructie van het centrum in 1973. Rechts: het nieuwe deel van het technologisch centrum na de inhuldiging in 2010.

Het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum, opgericht in 1973, is een van de belangrijkste toegepaste onderzoekscomplexen ter wereld. Het bevindt zich op het eiland Fundão, in Rio de Janeiro, en heeft een oppervlakte van meer dan 300.000 vierkante meter, met moderne laboratoria en simulatieruimten en onderdompeling in processen van de energiesector, ontworpen om te voldoen aan de technologische eisen van de zakelijke gebieden van Petrobras. De uitbreiding werd officiëel ingehuldigd op 7 oktober 2010.

Foto's: Petrobras - OAS