Correios

De directie van de Braziliaanse Post kondigde aan dat er in de komende maanden 513 agentschappen zullen gesloten worden, en dat de medewerkers van de betrokken agentschappen hun baan zullen verliezen. Het gaat om 5.300 jobs.

De beslissing werd genomen in februari maar voorlopig geheim gehouden door de directie omdat er zoveel mensen bij betrokken zijn. Geraamd wordt dat de sluiting en afdankingen een besparing van 190 miljoen reais zullen opleveren.

In de deelstaat Minas Gerais gaan 14 van de 20 best lopende agentschappen dicht. In São Paulo gaat het om 167 agentschappen waarvan 90 in de hoofdstad, en 77 in het binnenland van die staat. De klanten zullen voortaan geholpen worden door agentschappen in de buurt die de diensten van de Post in franchise hebben.

Carlos Roberto Fortner, de huidige president van de “Correios” (post), liet weten dat er studies gerealizeerd worden om de activiteiten van het bedrijf te stimuleren, niet alleen door verbeteringen in de overblijvende agentschappen, maar ook door het zoeken naar meer digitale oplossingen en andere manieren van automatisch onthaal. Hierdoor kan er een betere service worden aangeboden, tegelijk kostenbesparend, aldus Fortner.

Het besluit zorgt alvast voor veel polemiek binnen het bedrijf. Velen menen dat de beslissing genomen werd om de franchises te bevoordelen. Ex-president van de Post Guilherme Campos zegt dat enkel agentschappen dicht in de buurt van die franchises getroffen worden, maar voegt eraan toe dat het aantal afdankingen nog hoger kan liggen. Dat zal afhangen van de capaciteit van het bedrijf om de afdankingsvergoedingen te betalen, vergoedingen die erg hoog kunnen oplopen.

Foto: Wikimedia Commons