Gleisi’s bedevaart

Aparecida

De oproep van PT-voorzitster Gleisi Hoffmann om een bedevaart te organiseren naar de Basiliek van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Aparecida op zondag 20 mei, viel niet in goede aarde bij de vele getrouwen die regelmatig of minstens eenmaal per jaar het bekende bedevaartsoord bezoeken. Zij vinden dat er niet mag gespeeld worden met het geloof. Sommigen riepen zelfs de hulp in van het CNBB (Conferência Nacional de Bispos do Brasil) opdat de organisatie zich zou positioneren tegen deze oproep.

Gleisi deed de oproep via Twitter: “Organiseer uw karavaan! Laten we ons geloof uiten en vragen om de vrijheid van ‘Lula voor Brazilië’, president van de armen”.

De verantwoordelijke autoriteiten van de Basiliek haastten zich om een nota uit te geven waarin zij het voorstel van de voorzitster van de arbeiderspartij categoriek afwijzen: “Het heiligdom is een plaats die alle zonen en dochters van O.L.V. Aparecida verwelkomt. Maar het is ook een huis dat zich verzet tegen het gebruik van haar ruimtes voor politieke of ideologische doeleinden. Gebaseerd op ethische en christelijke waarden, begrijpt het nationale heiligdom dat het huidige moment gepast is voor reflectie en protagonisme van de burger wat betreft de verkiezingskeuzes. Daarom zal het onder geen enkele voorwaarde een standpunt innemen ten gunste van politieke leiders, of eender welk initiatief dat het Eucharistisch Altaar wil gebruiken voor individuele of partijdige promoties afwijzen”. De nota eindigt met “Onze vlag is die van Brazilië, onze afgevaardigde is O.L.V. Aparecida, onze patroonheilige. Laten we bidden voor Brazilië. Dat is onze plicht!”

Een en ander komt op een moment dat de gebeurtenis van een maand geleden nog fris in het geheugen ligt, toen bisschop Dom Angélico Sândalo Bernardino publiekelijk een politiek standpunt innam, bij de mis ter nagedachtenis van de overleden echtgenote van de ex-president, Marisa Letícia, voor het vakbondsgebouw waar Lula zich tijdelijk verschanstte voor zijn arrestatie. Aartsbisschop Dom Odilo Scherer verklaarde later dat dit geen initiatief was van het aartsbisdom van São Paulo, en dat het ging om een persoonlijk actie van hen die de mis organiseerden. Hij drukte toen zijn spijt uit over het feit dat de mis gebruikt werd voor politieke doeleinden.

Foto: Wikimedia Commons

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s