De vrijheid van Lula mag iets kosten

Lula-Livre-10-Reais

Via de sociale media en Whatsapp groepjes circuleert er momenteel een video waarin Lula-aanhangers bankbiljetten van o.m. R$ 10 en R$ 20 stempelen met het gezicht van de ex-president (toen hij nog veel jonger was) met daarbij de slogan “Lula Livre” (Lula vrij).

De actie kan als illegaal beschouwd worden omdat het strafbaar is (art. 163 van de Braziliaanse strafwetgeving) om geldbriefjes opzettelijk te beschadigen, te scheuren, te stempelen of om het even welke wijziging aan te brengen. Naast een boete kan hiervoor een gevangenisstraf opgelegd worden van 6 maanden tot 3 jaren.

Het valt trouwens niet aan te raden om met dergelijke gestempelde bankbriefjes aankopen te doen. Ze zouden kunnen geweigerd worden. Banken zijn wel verplicht om ze te aanvaarden. Het is hun taak om beschadigde bankbriefjes in te ruilen voor nieuwe bij de verantwoordelijke overheid.

De video:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s