Acampamento

Een groep militanten, kamperend in Curitiba, op 800m van de zetel van de federale politie waar de ex-president opgesloten zit, werd vanochtend vroeg onder vuur genomen door onbekenden. Een man werd geraakt in de hals en werd zwaargewond afgevoerd naar de UPA (Unidade de Pronto Atendimento) in de wijk Boa Vista. Een vrouw werd geraakt door rondvliegende splinters.

Volgens de militaire politie kregen zij een telefonische oproep waarin gemeld werd dat minstens 1 persoon schoten afvuurde in de richting van het geïmproviseerde kamp “Acampamento Marisa Letícia”, vanop een afstand van ong. 40m.

De dader(s) werden niet herkend maar volgens de kampeerders werden er slogans geroepen waarbij de naam van de extreem rechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro herkend werd. De politie startte een zoektocht in de omgeving maar die leverde vooralsnog niets op.

Een van de kamperende militanten maakte een video op het moment van de aanslag waarin schoten te horen zijn. De video werd reeds gepubliccerd bij YouTube.

De militanten sloten daarop een nabije toegangsweg af en staken autobanden in brand om alle verkeer onmogelijk te maken.

De kampeerders verhuisden onlangs vanuit de onmiddellijke nabijheid van de zetel van de federale politie, op bevel van de rechter die een boete oplegde van R$ 500.000/dag dat ze niet voldeden aan het bevel. Volgens hen werd daarbij overeengekomen dat ze bescherming zouden genieten van de politie. Ondanks de schietpartij zijn zij niet van plan om het kamp te verlaten, integendeel, voorspellen een grote opkomst van andere militanten ter gelegenheid van het feest van de arbeid op dinsdag 1 mei.

Kogelinslag in een van de chemische toiletten, gebruikt in het kamp.

In een video, vanmorgen gepubliceerd bij de sociale media, veroordeelde Gleisi Hoffmann, voorzitster van de arbeiderspartij (PT), de schietpartij waardoor twee militanten van haar partij getroffen werden.

Gleisi Hoffmann: “Deze aanslag is het resultaat van de politieke vervolging van ex-president Lula, tegen de PT, tegen de bewegingen van links Brazilië. Het Lava Jato onderzoek en rechter Sergio Moro die het onderzoek coördineert, zijn hiervoor verantwoordelijk, net als de grote Braziliaanse media die zonder ophouden de haat tegen Lula en de PT aanwakkeren, en dan gebeurt zoiets als dit”, aldus de voorzitster. Voor haar zijn ook de politici mede verantwoordelijk die het geweld stimuleren, zonder dat ze daarbij namen noemde.

Foto's: Fotos Públicas - Gibran Mendes