Temer op tenen getrapt

MichelTemer03

Zes maanden na de opening van een onderzoek tegen president Michel Temer i.v.m. mogelijke onregelmatigheden in een decreet dat hij uitvaardigde voor de havensector, vermoeden de onderzoekers bij de federale politie dat hij steekpenningen aanvaardde en witwaste via de aankoop van immobiliën voor familieleden, en via transacties in dezelfde sector met tussenkomst van derden, dit in een poging om zijn betrokkenheid te verhullen. First lady Marcela Temer en het zoontje van het koppel staan vermeld als eigenaars van enkele van die onroerende goederen. Het onderzoek laat uitschijnen dat hij, via kolonel João Baptista de Lima Filho, een trouwe vriend van de president, minstens 2 miljoen aan smeergeld zou ontvangen hebben, in 2014.

In dat jaar werd Temer (MDB) opnieuw verkozen als vice-president, samen met Dilma Rousseff (PT), en werden twee verbouwingen uitgevoerd waarvan de kosten ongeveer gelijklopen met dat bedrag. De werken gebeurden aan eigendommen van familieleden van de president, met name zijn dochter Maristela (uit een vorig huwelijk) en zijn schoonmoeder Norma Tedeschi. De betalingen zouden gebeurd zijn in cash geld, uit de handen van Maria Rita Fratezi, echtgenote van kolonel João Lima. Het geld zou afkomstig zijn van de bedrijven JBS (het vleesbedrijf van de broers Wesley en Joesley Batista) en van een ander dat werkte in opdracht van Engevix. Een van de vennoten van Engevix getuigde bij zijn onderhandelingen over een gerechterlijk akkoord, dat de kolonel hem in 2014 benaderde met het verzoek tot een bijdrage in de kiescampagne van Temer t.w.v. 1 miljoen reais.

De president reageerde erg verontwaardigd op de berichten in de pers en richtte zijn kritiek vooral op de federale politie die zich volgens hem schuldig maakt aan het laten uitlekken van informatie naar de pers. Hij zei ook dat hij “het slachtoffer is van een criminele vervolging, vermomd als onderzoek”, en, “wie rondloopt met de illusie dat men mij hiermee onderuit kan halen zit ernaast, dat zal niet lukken”.

Het onderzoeksteam vroeg inmiddels een verlenging aan van 2 maanden bij de relator Luis Roberto Barroso van het STF, de opdrachtgever van het onderzoek m.b.t. de havensector.

Foto: José Cruz - Agência Brasil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s