Odebrecht in moeilijkheden

Odebrecht

Vandaag werd bekend dat Emilio Alves Odebrecht (70), CEO van het gelijknamige bekende bedrijf, ontslag neemt, dit na 20 jaren aan de top nadat hij het overnam van zijn vader Norberto Odebrecht, overleden in 2014 op 93-jarige leeftijd. Het ontslag was al eerder voorzien en maakte deel uit van het gerechterlijke akkoord dat de zakenman afsloot met de autoriteiten, m.b.t. hun rol in het Lava Jato schandaal. In dat akkoord werd afgesproken dat hij na twee jaar zou opstappen, maar dit werd nu geanticipeerd. Het vervroegde ontslag wordt in het algemeen gezien als een geste om de nationale en internationale markten te overtuigen van de goede wil van het bedrijf om voor eens en altijd schoon schip te maken.

Emilio maakte het besluit bekend aan enkele leden van de raad van bestuur en aan enkele kaderleden tijdens een afscheidsdiner in zijn privé appartement, in de dure wijk Caminho das Árvores, Salvador. Volgens familieleden was het zeker niet de bedoeling om een feestje te bouwen, maar wel om de aanwezigen te bedanken voor het geleverde werk in de voorbije jaren. Het is trouwens niet het moment om te feesten. Eerder deze week kon het bouwbedrijf van de groep niet voldoen aan een betaling van R$ 500 miljoen aan schuldeisers in het buitenland. Prompt daarop haalde het agentschap Standard & Poor’s de status van het bedrijf een trapje naar beneden.

Het conglomeraat onderhandelt met de banken voor het bekomen van een nieuwe lening, t.w.v. 2,5 miljard reais die deze en andere schulden moeten dekken. Indien de banken weigeren, dan staat een gerechterlijk akkoord voor de deur om een failissement te voorkomen.

Emilio-MarceloMarcelo Odebrecht (49), zoon van Emilio, werd leider van het bedrijf in 2008. Echter, in 2015 werd hij aangehouden in het kader van het Lava Jato onderzoek. De leiding van het bedrijf werd terug overgenomen door Emilio. Op 8 maart 2016 werd Marcelo veroordeeld tot 19 jaren opsluiting. Die straf werd in december van vorig jaar omgezet in huisarrest met een enkelband. Marcelo woont in São Paulo met zijn vrouw en drie dochters. De hele affaire leidde tot een breuk tussen vader en zoon Odebrecht (foto).

Over Odebrecht

De groep Odebrecht vormt een Braziliaans conglomeraat van een reeks gediversifieerde bedrijven in de bouwsector, engineering, vliegtuigindustrie, milieu-economie, petrochemie, chemische industrie, nutsbedrijven, ethanol, vastgoed, civiele techniek, defensie-industrie, transportsector en andere. Het bedrijf werd in 1944 in Salvador da Bahia opgericht door Norberto Odebrecht en is actief in 24 andere landen in Zuid-, Midden- en Noord-Amerika, de Caraïben, Afrika, Europa en het Midden-Oosten.

Het kernbedrijf is Construtora (bouwbedrijf) Norberto Odebrecht, met daarnaast een reeks nevenbedrijven zoals OR (Vastgoed), Odebrecht Latinvest (infrastructuur), Odebrecht Engineering & Construction (energie, mijnbouw, landbouw), Ocyan (offshore-exploratie), Odebrecht Transport (stedelijk vervoer, snelwegen), Braskem (thermoplast), Atvos (ethanol) en Enseada Shipbuilding (scheepswerven). Daarnaast financiert de groep ook een educatieve stichting, de Fundação Odebrecht die onder meer een werk van de filosoof Olavo de Carvalho publiceerde.

Het bedrijf haalde contracten binnen over de hele wereld, van de uitbreiding van het metronetwerk in Caracas over het bouwen van een haven in Cuba tot infrastructuurprojecten in Afrika.

Gerechterlijke problemen

Odebrecht is betrokken in tal van rechtszaken en corruptieonderzoeken, vooral nadat de federale rechter Sérgio Moro op 17 maart 2014 een uitgebreid onderzoek begon, dat bekend zou worden als het Lava Jato proces. De verdachte handelingen draaien vooral rond corruptie bij het staatsoliebedrijf Petrobras, waar talloze politici steekpenningen zouden hebben ontvangen. Emilio Odebrecht, vader van de in dit verband op 19 juni 2015 gearresteerde bedrijfsleider Marcelo Odebrecht en destijds CEO van Odebrecht, gaf grif toe dat het betalen van steekpenningen “sedert 30 jaar de gewoonte was”. Door de verklaringen van Marcelo in ruil voor strafvermindering, verloor kamervoorzitter Eduardo Cunha zijn zetel, en werd oud-president Lula da Silva veroordeeld tot gevangenisstraf. Ook in de affaire Paradise Papers uit 2017 wordt Odebrecht genoemd als eigenaar van offshore-constructies waarmee steekpenningen zouden betaald zijn aan politici en opdrachtgevers.

Info Odebrecht: Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s