Milities, een lokale dictatuur

Armas-Milicia

Het is niet de eerste maal dat Brazilië Nieuws wijst op het bestaan van milities, paramilitaire organisaties die de plak zwaaien in gebieden die door de overheid in de steek gelaten worden. Milities dragen geen ideaal uit, zijn niet geïnteresseerd in politiek maar gebruiken wel politieke invloeden als het hen past. Hun ideaal is eenvoudig: rijk worden door afpersing. Hun slachtoffers: de arme bevolking van de randsteden en sloppenwijken, niet zelden hardwerkende en eerlijke mensen die noden hebben als eender welke andere burger. Ook zij willen graag toegang tot het internet, kabeltelevisie, drinkwater, electriciteit, gas, betaalbaar publiek transport. Milities streven ernaar (en slagen er ook in) om dit alles te monopoliseren, meer, om de gebruikers voor de keuze te stellen: je neemt het bij ons af, of je zal helemaal niets hebben. Bij ons afnemen betekent: de prijs betalen die geëist wordt, en die prijs ligt meestal hoger dan die van de officiële nutsvoorzieningen.

De burgerlijke politie van Rio de Janeiro trad vandaag in actie tegen de milities in de westelijke zone van de stad, in de wijken Santa Cruz, Paciência en Campo Grande. Niet minder dan 25 voertuigen (busjes) die alternatief vervoer van personen aanbieden, werden in beslag genomen. Dit soort personenvervoer wordt gecontroleerd door milities. Een van de voertuigen bleek gestolen te zijn en reed rond met een gekloonde nummerplaat. Andere reden rond in een erbarmelijke staat van onderhoud, met onregelmatige documenten en vooral, zonder de nodige officiële licentie om personenvervoer aan te bieden aan de burgers.

De actie voorzag ook een optreden tegen de onregelmatige verkoop van gasflessen, door inspecteurs van het ANP (Agência Nacional do Petróleo, Gás Natural e Biocombustíveis). De bewoners van de voormelde wijken waren verplicht om gas aan te kopen bij de verkoopspunten die door de milities aangeduid werden, aan hogere prijzen dan die bij de officiële verkopers. Er werden 14 aanhoudingsbevelen uitgevaardigd, waarvan elf leden van de lokale militie, wellicht een druppel op een hete plaat.

Milities zijn veelal samengesteld uit politiemannen, brandweerlui, veiligheidsmensen, militairen en bewakers uit strafinstellingen. De meesten wonen in de wijken waarin zij de plak zwaaien. Niet zelden opereren zij met goedkeuring van lokale politici die hun ogen sluiten, in ruil voor een commissie. Naast bovenvermelde nutsvoorzieningen controleren zij ook de verkoop van huizen, persoonlijke leningen met woekerintresten, de uitbating van gokautomaten en zelfs de activiteiten van straatverkopers die van hun armzalige verdiensten nog eens een percentje moeten afdokken aan deze criminelen.

De jongste poging om de werking van de milities in Rio de Janeiro in kaart te brengen, dateert van 2010 en werd uitgevoerd door de “Núcleo de Pesquisas das Violências” in de universiteit van de stad. Hun bevindingen wezen uit dat de milities 41,5% domineren van de sloppenwijken van Rio, dit tegen 55,9% door drugsdealers. M.a.w., de arme bevolking is altijd de pineut, mede door de afwezigheid van de voornaamste verantwoordelijke voor deze wantoestanden: de overheid.

JerominhoHet motief is dus, zoals altijd, geld, veel geld, erg veel geld. Wie deze inkomsten in het gedrang brengt, loopt een erg groot risico om uit de weg geruimd te worden. In mei van het jaar 2008 werd een groep journalisten van de krant O Dia gekidnapt en gedurende 7 uur vastgehouden door de militie van de favela Batan, in de wijk Realengo. Zij probeerden, verdoken, een reportage te maken over de activiteiten van de lokale militie, en waren al 14 dagen ter plaatse. Na de vrijlating werd hun identiteit geheim gehouden, uit angst voor represailles. De vrijlating werd toegewezen aan de afkeer van publiciteit door de criminelen, zoals gebeurde na de moord op journalist Tim Lopes van O Globo, in 2002. Een van de bekendste milities is “Liga da Justiça”, uitgebeeld met het symbool van Batman. Diverse politici van Rio de Janeiro staan bekend voor hun connecties met milities. Twee raadsleden werden gearresteerd in 2007 en 2008: Nadinho de Rio das Pedras en Jerominho (foto). De broer van deze laatste, ex-provincieraadslid Natalino José Guimarães, werd gearresteerd na een vuurgevecht met de politie, in zijn eigen woning. De parlementair nam tijdig ontslag uit zijn functie om te ontsnappen aan een afzetting door zijn collega’s waarbij hij zijn politieke rechten zou verliezen.

Foto boven: in beslag genomen wapens bij een politieactie tegen milities in Rio de Janeiro.

Foto's: Fotos Públicas - Secretaria de Estado de Segurança – RJ
Agência Brasil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s