Overplaatsing Lula gevraagd

Dilma-PF

Vandaag kwam aan het licht dat de leiding van de federale politie in Curitiba – Paraná, een verzoek indiende bij rechter Carolina Lebbos om ex-president Lula over te plaatsen naar een strafinstelling die “meer geschikt is voor de uitvoering van de opgelegde straf”. Rechter Lebbos is verantwoordelijk voor de praktische details van uitvoering van de straf. Het “dringende” verzoek werd vorige vrijdag ingediend maar werd nu pas bekend. In het verzoek wijst de federale politie op de moeilijkheden die de opsluiting van de ex-president met zich meebrengen, en op de verhoogde uitgaves hieromtrent.

Volgens de delegados die vragen om de overplaatsing, lopen de kosten op tot R$ 300.000/maand, dit voor vergoedingen die aan de extra mankrachten moeten betaald worden, inclusief verplaatsingsonkosten omdat die manschappen uit andere eenheden overkomen om de beveiliging van de zetel van de federale politie in Curitiba en die van de ex-president te waarborgen. Rechter Lebbos liet gisteren weten dat het verzoek apart zal behandeld worden. Zij weigerde gisteren ook om 14 bezoekers toe te laten die zichzelf identificeerden als “vrienden van de ex-president”. Er is immers bepaald dat Lula enkel bezoek mag ontvangen van leden van zijn eigen familie, eenmaal per week, en van zijn advokaten, op werkdagen, dezelfde regels die ook voor anderen opgeslotenen gelden.

Gevreesd wordt dat een aantal sociale bewegingen en vakbonden zich organiseren voor samenkomsten en manifestaties ter gelegenheid van het feest van de arbeid, op dinsdag 1 mei. De politie acht het niet uitgesloten dat het aantal manifestanten kan oplopen tot 50.000, met alle mogelijke gevolgen, inclusief het gebruik van geweld.

Ook de federale volksvertegenwoordigers Paulo Pimenta, Paulo Teixeira en Wadih Damous zagen vandaag een toegang geweigerd door de federale politie. De heren zijn erg verontwaardigd maar leggen niet uit waarom ze niet hetzelfde proberen voor een van de meer dan 600.000 Brazilianen die achter de tralies zitten en op een bezoek van een volksvertegenwoordiger zitten te wachten. Paulo Pimenta verklaarde: “Wij gaan actie nemen tegen deze rechter (Carolina Lebbos, die de toegang weigert voor alle bezoekers die niet voldoen aan eerdervermelde regels) die geen respect vertoont voor de wet. De gerechterlijke macht vertoont hier zijn misprijzen voor de wetgevende macht in dit geval. Wij kwamen hier niet om Lula te bezoeken, maar wel om de installaties te inspecteren rondom zijn opsluiting”.

Foto boven: (o.m.) ex-presidente Dilma Rousseff voor de zetel van de federale politie waar haar de toegang geweigerd werd voor een bezoek aan Lula.

Foto: Fotos Públicas - Gibran Mendes - Twitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s