Aecio-Neves-Renan-Calheiros

Meer dan 20 senatoren en 60 volksvertegenwoordigers, in totaal bijna 100 parlementairen, worden nu al maanden onderzocht door de federale politie m.b.t. het Lava Jato onderzoek. Vrijwel allemaal werden ze aangeklaagd bij het hoogste gerechtshof Supremo Tribunal Federal (omwille van hun recht op het zogenaamde foro privilegiado), onder de gegeven omstandigheden het beste wat hen kon overkomen. Immers, een proces bij dat tribunaal kan jaren aanslepen, en er is helemaal geen sprake van voorlopige of preventieve aanhoudingen. M.a.w. doe voort en zie niet om. Er is echter een kleine ‘maar’, met mogelijk grote gevolgen: de komende verkiezingen.

Indien de betrokkenen er niet in zouden slagen om herverkozen te worden, dan worden zij weer gewone burgers, en die worden beoordeeld en eventueel veroordeeld door een gerechtshof in 1ste instantie, in casu, dat van Sergio Moro in Curitiba die de beklaagden in het Lava Jato proces met open armen ontvangt. En dan is het hek van de dam, vraag het maar aan Eduardo Cunha, Antonio Palocci, Sergio Cabral en Lula.

Een van die besmeurde politici is senator en ex-senaatsvoorzitter Renan Calheiros (MDB, foto boven rechts)) die het doelwit vormt van 18 onderzoeken bij het STF. Indien hij er niet in slaagt om herverkozen te worden, staat (o.m.) rechter Moro hem op te wachten. Calheiros heeft in de voorbije maanden herhaaldelijk zijn steun betuigd aan ex-president Lula, maar tevergeefs, die zit inmiddels al in de cel.

Senatoren Gleisi Hoffmann en haar collega, de onprettig gestoorde Lindbergh Farias, staan mogelijk hetzelfde lot te wachten. Ook senator Aécio Neves (foto boven links) staat voor de uiterst moeilijke opdracht om zich te laten herverkiezen. Zoniet…

Als er één verdienste is die het Lava Jato onderzoek op zijn palmares kan schrijven, dan is dat het begrip ‘untouchable’ stilaan tot het verleden begint te horen. Besmeurde kleren kunnen gewassen worden met een grote kans dat ze als nieuw uit de wasmachine komen. Een besmeurde politieke reputatie is nu al heelwat moeilijker. En dat geldt ook voor Lula die, naast de veroordeling m.b.t. het triplex appartement in Guarujá, nog verscheidene andere zwaarden van Damocles boven het hoofd ziet zweven.

Het opperhoofd van de arbeiderspartij wordt nog aangeklaagd in 6 andere strafzaken, waarvan 2 in de handen van dezelfde rechter: Sergio Moro. In de veronderstelling dat hij in al die zaken veroordeeld wordt, dan kan het totaal van zijn straf oplopen tot meer dan 125 jaren.

Sitio-Atibaia

Adega-SitioEen van die twee processen in handen van Moro, betreft het aanvaarden van 12,5 miljoen smeergeld voor de aankoop van een terrein voor de bouw van het nieuwe Lula-instituut door het bedrijf Odebrecht, en de aankoop van een appartement op dezelfde verdieping waar Lula woont, in São Bernardo Do Campo. Het tweede draait om de beschuldiging dat Lula de bestemmeling is van 1,1 miljoen smeergeld, betaald door de bedrijven OAS, Schahin en Odebrecht, dit voor het verbouwen en renoveren van een buitenverblijf (foto boven) in Atibaia (SP), geregistreerd op naam van Fernando Bittar (een zakelijke vennoot van Lula’s zoon), maar zeer duidelijk enkel en alleen gefrequenteerd door Lula en zijn familie. Lula was slim genoeg om het eigendom vooralsnog niet op zijn naam te laten zetten, maar een onderzoek (ter plaatse) van de federale politie wees uit dat de ganse inboedel, inclusief een ‘adega’ (foto) waar vele wijnliefhebbers jaloers op zouden zijn, er duidelijk op wees dat het ging op persoonlijke bezittingen van de ex-president en zijn familie. Het is ook bewezen dat Lula ongeveer 270 maal aanwezig was (weekends en feestdagen) in het buitenverblijf, dit tussen 2011 en 2016.

Het begin

De eerste aanklacht tegen Lula gebeurde in 2016 en werd gekaderd in het begrip ‘obstructie van het gerecht’. De ex-president werd beschuldigd van een poging om het stilzwijgen af te kopen van Nestor Cerveró, ex-directeur bij Petrobras. Samen aangeklaagd met Lula voor hetzelfde misdrijf: veehouder José Carlos Bumlai (een grote vriend van Lula), diens zoon Maurício Bumlai, bankier André Esteves, advokaat Edson Ribeiro, ex-senator(PT) Delcídio Amaral en Lula’s kabinetschef Diogo Ferreira. Dit groepje zou 250.000 reais aangeboden hebben om te voorkomen dat Nestor Cerveró een gerechterlijk akkoord zou afsluiten met het openbaar ministerie. Dit proces verloopt inmiddels met de gebruikelijke traagheid bij de federale justitie in het federaal district.

In oktober van hetzelfde jaar werd de ex-president opnieuw beschuldigd, deze keer omdat hij zijn persoonlijke invloed (in de status van ex-president) zou gebruikt hebben om het bedrijf Odebrecht te hebben bevoordeeld in contracten voor werken in het Afrikaanse land Angola. Naast die persoonlijke invloed wordt hij ook beschuldigd van het witwassen van geld, passieve corruptie en bendevorming. Hij zou namelijk 30 miljoen reais opgestreken hebben voor de voordrachten die hij in dat continent gaf, betaald door Odebrecht.

Operatie Zelotes

Twee maanden later kwam er een nieuwe aanklacht, nu omdat hij zijn invloed zou gebruikt hebben bij de aankoop van straaljagers, bij het Zweedse bedrijf Saab, en omdat hij in 2009 een “medida provisória” (voorlopige maatregel) zou “verkocht” hebben om autoconstructeurs te begunstigen met fiscale voordelen. Hier gaat het om een bedrag van 30 miljoen reais.

In september van vorig jaar kwam de toenmalige procureur generaal van de republiek, Rodrigo Janot, op de proppen met een beschuldiging van bendevorming door de ganse arbeiderspartij. Volgens Janot zou Lula zijn positie als president en ex-president tussen 2002 en 2016 gebruikt hebben in benoemingen en politieke steun aan de PT, en aan de alliantie partijen MDB en PP.

In werkelijkheid is het erg onwaarschijnlijk dat Lula meer dan 5 jaren achter de tralies zal moeten doorbrengen. Een veroordeelde kan volgens de wet niet langer opgesloten worden dan 30 jaar, dit in het geval van een zware misdaad. Een misdaad tegen de mensheid, zoals hier het geval, wordt niet beschouwd als een zware misdaad. Lula is bovendien 72 en zal vroeg of laat kunnen rekenen op een vrijlating wegens goed gedrag, als hij al niet eerder vrijkomt voor andere redenen. Sommige juristen rekenen erop dat Lula langer achter de tralies zal blijven. Immers, een veroordeelde moet minstens 1/6 van zijn straf volbrengen. Indien die straf zou oplopen tot 120 jaren, dan bedraagt 1/6 nog altijd 20 jaren gevangenis.

Foto's: Wilson Dias -Agência Brasil - Polícia Federal