Voorkomen is beter dan genezen

Dilma02

Eén van de nieuwsfeitjes die in de laatste dagen wat verloren gingen, tussen alle berichten omtrent de opsluiting van ex-president Lula en het gehakketak bij het hoogste gerechtshof STF, was de aankondiging van ex-presidente Dilma Rousseff dat zij zich kandidaat wenst te stellen voor een van de twee zetels in de senaat voor de deelstaat Minas Gerais.

Ondanks dat zij geboren werd en opgroeide in deze staat, woont Dilma in Porto Alegre, Rio Grande do Sul. Om de kieswetten te respecteren kon zij niet anders dan haar electoraal domicilie te laten overplaatsen naar Minas Gerais. De volgende stap bestaat erin dat zij in de eerstkomende dagen haar kandidatuur laat registreren bij het kiestribunaal van deze staat. Dit wil nog niet zeggen dat die kandidatuur aanvaard en gehomologeerd wordt.

Sommige analisten hebben daar enige twijfels over. Dilma werd afgezet als president in 2016, maar behield haar politieke rechten, mede dankzij het ingrijpen van opperrechter Ricardo Lewandowski die toen de impeachmentprocedure leidde in het parlement. Enige tegenstand bij het kiestribunaal is niet uitgesloten.

In Curitiba, waar zij deelnam aan de manifestaties tegen de opsluiting van Lula in de zetel van de federale politie, zei zij in een interview: “Jullie mogen er zeker van zijn dat ik campagne zal voeren, kandidaat voor de senaat of niet, en dit omdat ik vind dat Brazilië zichzelf opnieuw moet uitvinden”.

Indien Aécio Neves (PSDB) opnieuw zou opkomen als kandidaat senator in zijn staat Minas Gerais, dan herhaalt zich de tweestrijd die in 2014 gevoerd werd tussen beiden, destijds als presidentskandidaat.

De kandidatuur van Dilma ondermijnt wel een alliantie tussen de PT en de MDB. Deze laatsten hebben zelf al een kandidaat, met name Adalclever Lopes, de huidige voorzitter van de deelstaatregering. Lopes verkondigde eerder al dat hij de voornaamste kandidaat zal zijn van de alliantie PT-MDB.

Dilma Rousseff kan mogelijk bij het groepje kandidaten gevoegd worden dat zich verkiesbaar stelt voor een zetel in de kamer of senaat met het oog op een ‘foro privilegiado‘. Dat geldt ook voor o.m. Aécio Neves, Renan Calheiros, Gleisi Hoffmann, Lindbergh Farias e.v.a., op dit moment allemaal al in de wachtrij om door het STF beoordeeld te worden. Voorkomen is beter dan genezen.

Foto: Fotos Públicas - Marcos Oliveira - Agência Senado

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s