Nous sommes tous Lula

Lula-KSS1

Delegados (leidende kaderleden binnen de burgerlijke en federale politie) van de federale politie willen dat ex-president Lula weggehaald wordt uit het het gebouw van hun hoofdzetel in Curitiba. Delegado Maurício Valeixo, hoofd van de vakbond van de federale politie in de deelstaat Paraná, zegt dat de opsluiting van Lula “ongemakken en risico’s voor de bevolking en de medewerkers” veroorzaakt. Zij vragen de onmiddellijke overplaatsing van de ex-president naar een “ander lokaal”, dit met het argument dat de zetel van de federale politie onder geen enkele voorwaarde geschikt is voor de uitvoering van een gevangenisstraf na een gerechterlijke procedure.

Lula bezet een ‘sala especial’ (speciale kamer) op de 4de verdieping van het gebouw op bevel van rechter Sergio Moro, strikt gescheiden van de andere opgeslotenen in een lagere verdieping. Sinds de aankomst van Lula werd de stad Curitiba het mikpunt van protesten, zowel van tegenstrevers als van aanhangers van de ex-president. Beide groepen komen herhaaldelijk in aanvaring waarbij de politie verplicht wordt om in te grijpen met middelen als traangas en rubberen kogels.

In de hoofdzetel van de federale politie probeert men de normale routine aan te houden zoals het uitreiken van paspoorten aan de burgers, controle op chemische producten, private bewakingsfirma’s, wapencontrole, uitgave van bewijzen van goed gedrag & zeden e.d. meer. De toegang tot het gebouw werd erg bemoeilijkt na de aankomst van Lula. Enkel omringende bewoners worden doorgelaten, en mensen die kunnen staven met een document dat er een afspraak werd vastgelegd met de federale instanties, op voorhand.

Negen gouverneurs en drie senatoren werden gisteren de toegang geweigerd tot het gebouw, op bevel van rechter Sergio Moro. Zij wilden Lula een bezoek brengen maar Moro weigerde om de vooraf vastgelegde spelregels te wijzigen. Senatoren Gleisi Hoffmann en Lindbergh Farias blijven constant aanwezig in Curitiba, dit terwijl van hen, net zoals bij hun collega’s, verwacht wordt dat ze hun normale parlementaire werk voortzetten in de hoofdstad Brasília. M.a.w. zowel de gouverneurs (waarvan sommigen een privé straaljager inhuurden voor de verplaatsing vanuit hun deelstaat naar Curitiba) als de parlementairen doen dit alles op kosten van de belastingbetaler. Of dat nog niet volstaat, besloten verscheidene deputados en senatoren een verzoek in te dienen bij de voorzitters van kamer en senaat om hun parlementaire naam te wijzigen. Deputado Patrus Ananias (PT – MG) wenst voortaan aangesproken te worden in het parlement als “Patrus Lula Ananias”. Anderen: Luizianne Lins (PT – CE) wil nu “Luizianne LulaLins” genoemd worden; Enio Verri (PT – PR) vraagt om nu “Enio Lulla Verri” te heten; Wadih Damous (PT – RJ) wenst nu door het leven te gaan als “Wadih Lula Damous” en Gleisi Hoffmann tenslotte als “Gleisi Lula Hoffmann”. Nous sommes tous Lula.

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s