Agusta-Grand-New

Ex-gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro, Sérgio Cabral en zijn echtgenote ‘ex-first lady’ Adriana Ancelmo worden voor de zoveelste keer aangeklaagd door het openbaar ministerie van de staat, wegens ‘peculato’ (verduisteren van overheidsgeld). Beiden worden ervan beschuldigd om overdadig en onrechtmatig gebruik te maken van helikopters, eigendom van de deelstaatregering voor privé gebruik, in totaal oplopend tot 2.501 vluchten.

Daarnaast wordt Cabral (foto) er nog eens van beschuldigd om twee nieuwe en luxueuzere helikopters aan te kopen met hogere onderhoudskosten en een meerverbruik van brandstof als gevolg, dit via verdachte aanbestedingen. Prijskaartje: R$ 32 miljoen.

Volgens getuigen, waaronder de piloten, werd het model Agusta AW 109 Grand New, vrijwel exclusief gebruikt door de gouverneur, zijn echtgenote, kinderen en zelfs de babysitters. Het traject tussen Rio de Janeiro en het buitenverblijf van de gouverneur in Mangaratiba werd ook regelmatig afgelegd met twee andere staatshelikopters om vrienden van het koppel en van hun kinderen, familie en huisbediendes heen en weer te vliegen. In totaal liepen de betaalde onkosten voor deze luxevluchtjes op tot 19 miljoen reais. De ex-gouverneur zit al in de cel voor andere corruptiemisdrijven, maar deze nieuwe aanklacht kan hem tot 12 jaren extra gevangenisstraf opleveren. Echtgenote Adriana Ancelmo (foto) werd eerder onder huisarrest geplaatst.

Foto's: YouTube - Fabio Rodrigo Pozzebom - Agência Brasil