Missa

Het spektakel, rechtstreeks gevolgd door vele honderden PT-aanhangers ter plaatse en ook door gans Brazilië via de nationale nieuwszenders, rondom de inhechtenisneming van ex-president Lula is afgelopen. Gisterenavond, 48 uur na de uitgave van het bevel van rechter Sergio Moro en 24 uur later dan het opgegeven tijdstip in dat arrestatiebevel, wandelde Lula het vakbondsgebouw uit, recht in de armen van de hem discreet opwachtende agenten van de federale politie. Twee helikopters en een vliegtuig later, werd hij ontvangen in de zetel van de federale politie van Curitiba om er zijn straf uit te zitten (als hij niet al eerder begunstigd wordt met een huisarrest, opgelegd door een of andere rechter van het STF). Enkele uren eerder nog gaf hij een toespraak van 55 minuten voor zijn talrijk aanwezige aanhangers, dit tijdens een mis, opgedragen aan zijn overleden echtgenote Marisa Letícia waarvan gisteren haar verjaardag herdacht werd. Zij zou 68 geworden zijn maar overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding, op 3 februari 2017. De mis kreeg de toepasselijke titel ‘Lulapalooza’, dit omdat de ex-president zelf de muziek uitkoos die tijdens de plechtigheid te horen was. Voor wie belangstelling heeft voor de woorden van de ex-president en het Portugees machtig is: ziehier de link naar de volledige tekst van zijn toespraak.

PF-Curitiba
Lula bij aankomst in de zetel van de federale politie in Curitiba. Hij krijgt er een aparte cel, strikt gescheiden van andere opgeslotenen zoals o.m. Léo Pinheiro (van het bedrijf OAS, de man die getuigde dat het triplex appartement wel degelijk bedoeld was voor Lula) en ex-minister en dito partijgenoot Antonio Palocci die de PT ooit met een sekte vergeleek.

Zelfs met ex-president Lula Inácio da Silva in de gevangenis ziet de politieke toekomst van Brazilië er niet echt rooskleurig uit. De verdeeldheid blijft en links Brazilië heeft geen echt alternatief als presidentskandidaat. Het valt dan ook te vrezen dat extreem rechts hier de vruchten van gaat plukken. De PT zal niet verdwijnen maar zal zich wel moeten herbronnen.

Indien links Brazilië nog een rol wil spelen, zullen er allianties met het centrum moeten worden afgesloten. Maar ook deze laatsten hebben niet echt een ernstige kandidaat. Meer instabiliteit dus, en minder aandacht voor de broodnodige hervormingen en het economische herstel. De komende verkiezingen garanderen geenszins een terugkeer naar de normaliteit. De volgende president zal een parlementaire basis moeten uitbouwen en akkoorden moeten afsluiten. En dit alles staat in de weg van die hervormingen en het economische herstel.

Foto's: Fotos Públicas - Paulo Pinto
Marcello Casal Jr. - Agência Brasil