Wij tegen hen

MST

De polarisatie van de Braziliaanse maatschappij heeft een niet te benijden niveau bereikt. Duizenden “potten” verwijten duizend andere “ketels” dat ze zwart zien. Het blijft trouwens niet beperkt tot verwijten. Gewone burgers wordt het recht op gaan en komen ontzegd door fanatici die wegen blokkeren en autobanden in brand steken, ook al hebben die burgers geen moer te maken met de standpunten die de oproerkraaiers verdedigen of afwijzen. Anderen gaan over tot brutaal geweld, vergetend dat iedereen het recht heeft op een eigen opinie, ook al strookt die niet met de opinie van de geweldpleger. Al deze acties worden duchtig ondersteund door haatcampagnes bij de sociale media waar een “leugentje” meer of minder er blijkbaar niet meer toe doet. Dit alles in een verkiezingsjaar waar de echte strijd nog moet losbarsten.

Eerst was er het medelijden en verontwaardiging van vele duizenden m.b.t. de laffe moord op ‘vereadora’ Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes. Die massale en spontane verontwaardiging kwam er niet omdat men er toe opgeroepen werd, of omdat men zich identificeerde met haar (linkse) partij PSOL. Twee dagen later barstte het los en verschenen er tientallen berichten op de sociale media die de gedachtenis en reputatie van het vermoorde gemeenteraadslid door het slijk trokken. Een priester in een kerk in Ipanema (Rio de Janeiro) die het over haar had in zijn preek op een positieve manier, werd uitgescholden voor rotte vis door een aanwezige in de kerk.

Bombacha

Ex-president Lula vertrok eerder deze week voor een nieuwe ‘karavaan’ doorheen de zuidelijke staat Rio Grande do Sul. De autobus die hem vervoerde werd omsingeld door betogers die het voertuig bekogelden met stenen. Gaúchos met paarden en uitgerust in hun typische kledij (bombacha) hakten in op militanten die Lula verdedigden (foto boven). Lula schold de betogers tegen zijn persoon uit als fascisten. De barbaarse confrontaties herhaalden zich later op de campus van de federale universiteit Santa Maria waar de oproerkraaiers zich identificeerden met de extreem rechtse kandidaat Jair Bolsonaro en met geweld, stokken, stenen en zwepen inhakten op de militanten van Lula, zonder enige vorm van dialoog.

Minister Gilmar Mendes van het hoogste gerechtshof STF werd bij een bezoek aan São Paulo bekogeld met tomaten. Mendes liet in het recente verleden herhaaldelijk mensen vrij die opgesloten werden in het kader van het Lava Jato onderzoek.

Zakenman Flávio Rocha, eigenaar van de kledingsketen Riachuelo, reageerde furieus in een video op de bezetting van een van zijn productie eenheden, in Natal, door leden van de landloze beweging MST die hun gebruikelijke taktiek van geweld toepasten. Hij bestempelde de militanten als ‘terroristen’ en ‘vagabundos’ en zei erbij dat hij zich niet zou laten intimideren. Rocha zal waarschijnlijk opkomen als presidentskandidaat voor de MBL beweging, van rechtse signatuur.

Het ziet ernaar uit dat de jarenlange politiek van “nós contra eles” (wij tegen hen) zijn zure vruchten afwerpt, van wie de boodschap dan ook uitging.

Foto's - Reproductie Facebook

Een reactie op “Wij tegen hen

  1. En zo kreeg Lula een koekje van eigen deeg, vele PT protesten kregen anders denkende ook slaag. Ook aan de PT gelieerde vakbonden dwongen met geweld en andere bedreigingen arbeiders om deel te nemen aan protest acties. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat een partij een kandidaat waar diverse zaken tegen lopen en die voor een aantal kleine zaken is veroordeeld maar waar de zware zaken nog lopen een persoon kandidaat stel. Hoewel de actie niet is goed te praten kan ik me het wel voorstellen, het volk is boos, de economie is door de corruptie schandelen naar de klote geholpen. Mensen hebben bergen met schulden omdat Lula het nodig vond dat iedereen crediet mogelijkheden had, ja ze hadden het even goed maar daarna kwam de rekening. Door de crissis zijn vele hun baan kwijt geraakt. Lula en de PT zouden zich moeten schamen voor hun daden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s