Een plekje in het uitstalraam

STF04

Naast de bijzonder banale en schaamtelijke bekvechterij tussen opperrechters Gilmar Mendes en Roberto Barroso was het vooral een opmerkelijke dag voor Cármen Lúcia, de voorzitster van het groepje edelachtbaren die deel uitmaken van het STF. Alles lag op tafel om haar een nederlaag toe te dienen, maar de magistrate was de anderen te snel af en bepaalde bij de opening van de sessie dat er morgen donderdag zou geoordeeld worden over het verzoek tot een habeas corpus van de advokaten van ex-president Lula, eerder afgewezen door rechter Edson Fachin. Die schoof de hete patat gewoon door naar de voltallige raad van 11 ministers, wachtend op een beslissing van de voorzitster om het hete hangijzer op de agenda te plaatsen, vier dagen vooraleer het gerechtshof van de 2de instantie in Porto Alegre een uitspraak doet over het beroep van Lula’s advokaten. Een unanieme uitspraak in zijn nadeel kan ervoor zorgen dat Lula verplicht wordt zijn straf te ondergaan. Enkel nog een habeas corpus, toegekend door het STF, zou dit kunnen omkeren.

Met haar beslissing zorgde Cármen Lúcia ervoor dat de druk omtrent een nieuwe stemming om de regels te herzien van een strafuitvoering na bevestiging in 2de instantie werd verlicht.

In duidelijke en verstaanbare taal: indien het mogelijk zou geweest zijn om de spelregels van inhechtenisneming na een bevestiging in 2de instantie te wijzigen op de valreep, zonder dat de rechters van het STF daar schade van zou ondervinden, dan had Lula kunnen geholpen worden in de “schaduw van de schijnwerpers”. Indien een rechter in het volle licht van die schijnwerpers nu plots stemt voor een habeas corpus die de ex-president kan weghouden van de tralies, dan komen zowel hij/zij als ex-president Lula meteen in die schijnwerpers terecht.

Door haar beslissing manouvreerde voorzitster Cármen Lúcia de ganse zaak vanuit een boekenkast in de achterkant van de winkel, naar de meest prominente plaats in de zaak, het uitstalraam. Binnen 24 uur zal het ganse land weten welke rol de individuele rechters willen spelen in dit anti-corruptiespel. Immers wanneer Lula een habeas corpus toegekend krijgt, dan moet dat ook kunnen voor politieke tegenstrevers als Geddel Vieira Lima en Eduardo Cunha, reeds zuchtend achter de tralies.

Foto: Fotos Públicas - Lula Marques

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s