Partijen x kandidaten

Alckmin

Op dit moment zit het nog niet erg goed met de verhoudingen tussen de politieke partijen met een presidentskandidaat, en de kandidaten zelf. Een korte samenvatting.

De kandidatuur van de extreemrechtse Jair Bolsonaro, leider in de peilingen waar geen rekening gehouden wordt met Lula, kent flinke tegenstand bij een deel van de PSL, de partij waar hij zich onlangs bij aansloot.

De kandidatuur van Gouverneur (van São Paulo) Geraldo Alckmin (foto), lid van de PSDB, is er eentje van “noch vis, noch vlees”. De man heeft een duidelijk gebrek aan charisma en gaat achteruit in de peilingen, maar de ‘tucanos’ reageren daar blijkbaar niet op.

Presidentskandidate Marina Silva verloor aan kracht door het vertrek van de volksvertegenwoordigers Alessendro Molon en Aliel Machado uit haar partij Rede. Hierdoor beschikt de partij niet meer over het minimum aantal (5) deputados in de kamer om recht te hebben op deelname aan de politieke debatten op radio en televisie, voorafgaandelijk aan de verkiezingen.

De kandidatuur van MTST leider Guilherme Boulos wordt niet doorgeslikt door zowat de helft van de partij PSOL die vindt dat er genoeg eigen mensen beschikbaar waren om iemand aan te duiden als kandidaat. Boulos sloot zich enkel bij de PSOL aan omdat hij een partij achter zich nodig heeft. João Batista Oliveira de Araújo, mede oprichter van de partij, zei: “Dat hij zich maar aansluit bij de corrupte regering van Lula, binnen de PT”.

De ‘kandidatuur’ van de onverkiesbare Lula verdeelt de PT zodanig dat wipneus Gleisi Hoffmann, voorzitster van de partij, de partijleden berispt en waarschuwt dat zij de “leider” niet aan de leeuwen mogen overleveren.

De enige “presidenciáveis” die erin slagen om voltallig gesteund te worden door hun partij zijn João Amoêdo (Novo), Rodrigo Maia (DEM), Álvaro Dias (Podemos) en Ciro Gomes (PDT). Het enige wat ontbreekt is het nodige aantal stemmen en/of kiesintenties.

Het zijn boeiende tijden in Brazilië.

Foto: Fotos Públicas - GOVESP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s