Jair ‘Messias’ Bolsonaro

Bolsonaro02

Presidentskandidaat Jair Bolsonaro gaf een toespraak bij de plechtigheid waarbij hij officieel lid werd van de PSL (Partido Social Liberal – centrum rechtse partij). De sfeer kon op zijn minst als opgewonden bestempeld worden. Een van de hoogtepunten bestond erin toen hij zei: “Ik ben Messias, Jair Messias Bolsonaro”. De toehoorders juichtten de uitspraak toe.

Waar staat Bolsonaro nu eigenlijk voor?

Op het vlak van de publieke veiligheid laat hij er geen twijfel over bestaan, iedereen moet volgens hem kunnen beschikken over een wapen: “Wie weet hebben we hier een ‘bancada da metralhadora’. Geweld bestrijdt men met energie, indien nodig met meer geweld”, zo klonk het.

Zijn vijanden bestaan uit “marginais, vagabundos, homossexuais”: ” Een vader geeft er de voorkeur aan om zijn zoon thuis te zien komen met een gebroken arm tijdens het voetbalspel, niet om hem te zien spelen met een pop”, en, “Huwelijken worden afgesloten tussen mannen en vrouwen, punt aan de lijn”.

Het politieke nirwana van Bolsonaro bestaat erin om links van de kaart te vegen: “Wie droomt van een links regime verdient het niet om te leven met de voordelen van een democratie, het kapitalisme. Mijn voorbeeld is Donald Trump, een voorbeeld dat iedereen zou moeten volgen”. De toehoorders vonden het allemaal geweldig.

Om het af te ronden beschouwt Bolsonaro zichzelf als dé optie van extreem rechts. Hij vindt dat het probleem van Brazilië niet zozeer te maken heeft met de keuze tussen links of rechts, maar wel met wie de kiezer uiteindelijk in zee wil gaan.

De peilingen zijn er duidelijk over: de Brazilianen zouden blijkbaar moeten kiezen tussen een verdediger van martelingen, en een ex-president die zich liet meeslepen door de “business as usual” aanpak. De kiezers zullen veel wijsheid nodig hebben.

Foto: Fotos Públicas - Gabriela Korossy - Câmara dos Deputados

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s