Japones

Wie vertrouwd is met de Braziliaanse tv-journaals zal het beeld van de “Japanês da Federal” bijgebleven zijn. Het gaat om een lid van de federale politie, van Japanse afkomst. Zijn naam: Newton Ishii.

Telkens er een of andere bekende politicus (of zakenman) weggevoerd werd door de federale politie wegens corruptie, dan werd hij/zij begeleid door de volledig uitgeruste en bewapende Ishii, in alle oostelijke rust en kalmte. Dit was o.m. het geval bij José Dirceu, voormalig kamervoorzitter Eduardo Cunha, ex-directeur van Petrobras Renato Duque, CEO Marcelo Odebrecht (foto), schatbewaarder (van de PT) João Vaccari, ‘doleiro’ (wisselagent) Alberto Yousseff e.v.a.

Ishii werd, zonder het zelf te willen, een bekende Braziliaan. Dat ging zo ver dat er bij YouTube filmpjes begonnen te verschijnen, eentje daarvan op de klanken van een leuke samba onder de titel “Marchinha do Japonês da Federal”. Brazilianen begonnen er grapjes over te maken: “Zie maar dat je op een dag niet wakker gebeld wordt op een vroeg uur, door de Japonês da Federal”. Ook in het Braziliaanse straatcarnaval begon hij (tenminste een kopie van hem) te verschijnen.

De man ging vorige week met pensioen en werkt nu aan een boek waarin zijn belevenissen met al die illustere figuren beschreven worden, kwestie van de beroemdheid te valoriseren. Het schrijfwerk gebeurt door journalist Luís Humberto Carrijo. Of het boek een bestseller wordt valt nog af te wachten.

Foto: Agência Brasil