Temer-Roirama

President Michel Temer trok gisteren naar Boa Vista, de hoofdstad van de noordelijke deelstaat Roirama, voor een ontmoeting met gouverneur Suely Campos. Hij beloofde er een oplossing te zoeken voor het einde van het jaar, voor de vele vluchtelingen uit buurland Venezuela die willen ontsnappen aan de zware economische en politieke crisis in eigen land. Enkel al in die hoofdstad proberen er momenteel 40.000 Venezolanen te overleven, evenveel als 10 % van de normale bevolking van Boa Vista.

Temer zegt dat hij geen grenzen wil sluiten, ook al voorziet hij een uitbreiding van het vluchtelingenprobleem naar andere Braziliaanse deelstaten. Hij beloofde alvast een verdubbeling van het aantal militairen aan de grens en de installatie van een veldhospitaal om aan de noden van de vluchtelingen te voldoen.

Gouverneur Suely Campos vroeg al in een voorafgaande toespraak om hulp aan de federale regering. Volgens haar maakt de georganiseerde misdaad, zowel de Braziliaanse als Venezolaanse,al gebruik van de zwakheid van de vluchtelingen om drugs en wapens binnen te smokkelen.

Brazilië staat op de tweede plaats van landen waar Venezolaanse vluchtelingen naartoe trekken. In eigen land kijken ze aan tegen lege winkelrekken, een enorm gebrek aan geneesmiddelen en voedingswaren, en een hyperinflatie die dit jaar naar verwachting zal oplopen tot 13.000 %.

Colombia deelt 2.200 km grenzen met Venezuela en kreeg al meer dan een half miljoen Venezolaanse vluchtelingen te verwerken sinds 2014.

Wie meer wil weten over de rampzalige toestanden in Venezuela kunnen we de lectuur aanbevelen van dit artikel op de MO website. De waarheid heeft zijn rechten. Tussen haakjes: het misdadige bolivariaanse regime wordt tot op vandaag openlijk gesteund door kopstukken van de Braziliaanse arbeiderspartij PT (en omgekeerd), inclusief door ex-presidenten Lula en Dilma, en partijvoorzitter Gleisi Hoffmann.

Foto: Fotos Públicas - Beto Barata - PR