Woonvergoedingen

Bingo

Een controle orgaan van de Braziliaanse senaat (Consultoria de Orçamentos, Fiscalização e Controle do Senado) berekende dat vorig jaar 817 miljoen uit de Braziliaanse schatkist werd besteed aan woonvergoedingen (auxílio-moradia) voor magistraten en politici van de drie machten: de wetgevende, uitvoerende en gerechterlijke. Dit veroorzaakte deze week ophef in de Braziliaanse media door het uitlekken van dergelijke vergoedingen aan rechters die een eigen woning bezitten in de regio waar zij actief zijn.

Het recht op een dergelijke vergoeding bestaat al sinds 1979. De tekst zegt dat, naast het salaris, de magistraten recht hebben op een woonvergoeding indien zij “tewerkgesteld worden op plaatsen waar geen officiële woning beschikbaar is”. De vergoeding werd in 2014 echter gegarandeerd aan alle rechters en procureurs van het land, door een beslissing van minister Luiz Fux van het opperste gerechtshof STF.

De opgelaaide discussie van de voorbije week heeft dan ook weinig of niets te maken met het basisprincipe, maar wel met de morele kant van de zaak. Rechters als Sergio Moro en Marcelo Bretas staan bekend voor hun harde aanpak inzake corruptie, niet in het minst m.b.t. de onderzoeken en veroordelingen in de Lava Jato affaire. Beiden beschikken over een (eigen) fraaie woning in respectievelijk Curitiba en Rio de Janeiro waar zij hun beroep uitoefenen. Niettemin genieten ze van een extra maandelijkse woonvergoeding bovenop hun salaris van R$ 4.377 (1.122 euro). Rechter Bretas krijgt zelfs dubbel zoveel omdat zijn echtgenote eveneens rechter is. Dit alles in de wetenschap dat 7 rechters op de 10 in Brazilië een salaris krijgen dat hoger is dan het officiële plafond van R$ 33.700, inclusief een geruststellende werkzekerheid, een bijzonder fraai pensioen, twee maanden vakantie en andere privileges.

Niettegenstaande de vooruitgang van de laatste decennia is de sociale ongelijkheid nog steeds erg groot in Brazilië.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s