Gigantisch tekort sociale zekerheid

Previdencia

Het totale gat in de begroting van de Braziliaanse sociale zekerheid (INSS en ambtenaren) liep in 2017 op tot bijna 269 miljard reais. Enkel al de rekeningen van het INSS (Instituto Nacional do Seguro Social) vertonen een tekort van R$ 182 miljard. De sociale zekerheid van de publieke ambtenaren vertoont een negatief cijfer van 86 miljard. I.v.m. 2016 steeg het totale tekort met 21,8 %.

De Braziliaanse regering o.l.v. president Temer hamert al lang op de noodzakelijkheid van een hervorming van die sociale zekerheid, voornamelijk de pensioenen. Een stemming hiertoe in het parlement is voorzien voor 19 februari maar de regering kan nog steeds niet rekenen op het nodige aantal stemmen (minstens 308) in de kamer van volksvertegenwoordigers. De hervorming is allesbehalve bevorderend voor een kans op herverkiezing in oktober, vandaar.

Een lichte stijging van de inkomsten kon het tekort niet verminderen, dit vooral omwille van de stijging van het aantal uitkeringen, een fenomeen dat niet beperkt is tot Brazilië waar mensen ook als maar ouder worden en er meer pensioenen moeten uitgekeerd worden. De Braziliaanse sociale wetgeving is verouderd en toe aan wijzigingen, maar het ziet er niet naar uit dat dit vlot gaat verlopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s