Porto Alegre bereidt zich voor

Porto-Alegre-Tribunal-Regio

Het secretariaat voor de publieke veiligheid in de zuidelijke stad Porto Alegre (Rio Grande do Sul) vroeg een sluiting aan van alle publieke gebouwen in de omgeving van het “Parque da Harmonia”, in de buurt van het gerechtsgebouw (foto) waar volgende dinsdag 24 januari geoordeeld wordt over het verdere lot van ex-president Lula, dit m.b.t. het beroep dat ingediend werd door zijn advokaten tegen zijn veroordeling tot 9 jaren en zes maanden gevangenisstraf, door rechter Sergio Moro, wegens corruptie en witwassen van smeergeld in het kader van het Lava Jato schandaal. Medewerkers van het gerecht die niet direct betrokken zijn met dit proces, krijgen een verplichte vrije dag opgelegd op 24 januari. Het gerechtsgebouw zal hermetisch afgesloten worden.

Senator en voorzitster van de PT Gleisi Hoffmann deed deze week een uitspraak die erg veel commotie veroorzaakte: “Vooraleer Lula op te pakken zullen er veel mensen moeten gedood worden”. Later, onder druk van enkele partijbonzen, minimaliseerde ze de uitspraak door te stellen dat het haar enkel ging om de populariteit van de ex-president te onderlijnen. Via Twitter kwam er een bekgevecht met burgemeester (van Porto Alegre) Marchezan Jr. die zij bestempelde als “Fake news burgemeester” en “verspreider van onbenulligheden”. Marchezan maakte eerder bekend (via O Globo) dat hij zich zorgen maakte over de veiligheid in zijn stad op 24 januari. Marchezan (PSDB, politieke tegenstander van de PT) reageerde door te stellen dat onbenulligheid gelijk is aan “corruptie door onuitstaanbare lui”, en dat de “oorsprong van het patrimonium van haar trawanten mag beschouwd worden als fake news”.

Cezar Schirmer, secretaris voor de veiligheid, zegt dat hij de veiligheid van de inwoners van Porto Alegre wil verzekeren. Hiervoor werd eerder al een groep samengesteld met afgevaardigden van de militaire en burgerlijke politie, de federale politie, wegenpolitie, Abin (Agência Brasileira de Inteligência), het leger, de marine, luchtvaart, brandweer en burgerbescherming. Een groep van 150 manschappen van de Força Nacional de Segurança werd eveneens voorbehouden om in te grijpen indien nodig.

Schirmer zegt dat zijn aandacht vooral gaat naar de komst van militanten van sociale bewegingen als MTS en Via Campesina (de landlozen), en van de vakbond CUT. Deze week nog zit hij samen met afgevaardigden van deze bewegingen. In São Paulo wil de vakbond de Avenida Paulista bezetten. Ook hun politieke tegenstrevers MBL willen daar naartoe en afgevaardigden van beide groeperingen onderhandelen hierover met de leiding van de militaire politie ter plaatse.

Dat de gemoederen aardig verhit worden door de mogelijke bevestiging van Lula’s straf is een feit. Journalist Cláudio Humberto van de rechts georienteerde site Diária do Poder beweert dat veiligheidsinstanties ingelicht werden over geweldadige provocaties, gepromoot door de PT die 24 januari eerder al uitriep tot “dag van de razernij” (door ex-minister José Dirceu). Die provocaties zouden mogelijk leiden “tot een dodelijk slachtoffer”, in de ogen van de “knotsgekke PT’ers een veroordeling door de rechters van het beroepshof bemoeilijkend”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s