Ronaldinho

Het fenomeen is niet nieuw: bekende Brazilianen die hun bekendheid gebruiken om in de politiek te gaan en verkozen te worden. Het lukte o.m. voor voetbalster Romário die senator werd voor Rio de Janeiro, en de clown Tiririca die tot tweemaal toe verkozen werd als volksvertegenwoordiger met meer dan 1 miljoen stemmen op zijn naam. TV-presentator Luciano Huck (O Globo) had eveneens planen in die richting, maar mikte hoger met een kandidatuur voor president. Dat idee heeft hij inmiddels laten varen, mogelijk onder druk van zijn sponsors die de man al meteen wilden laten afvoeren van het scherm. En dan is er nu weer een andere voetballer die furore wil maken in de politiek.

Ronaldinho Gaúcho pretendeert zich kandidaat te stellen als senator voor de staat Minas Gerais. Hiervoor liet hij zich aansluiten bij de rechtse partij PEN (weldra wordt die naam gewijzigd in Patriotas). Zijn kandidatuur wordt gesteund door de uiterst rechtse politicus en presidentskandidaat Jair Bolsonaro, en daarmee weet men meteen uit welke richting de wind waait. Ex-aanvaller Somália zou ook willen meedoen als “suplente” (vervanger van de senator als die niet beschikbaar kan zijn om een of andere reden).

Ronaldinho Gaúcho is nu 37 en wil volgend jaar zijn voetbalschoenen aan de haak hangen, dit na een fraaie voetbalcarrière van 20 jaar.

Foto: Alex Carvalho - Wikimedia Commons