Comperj

De arbeiderspartij (PT) ziet het komende bezoek van ex-president Lula aan Rio de Janeiro met lede ogen aan. De karavaan (een andere naam voor een verkiezingspropaganda die eigenlijk nog niet toegelaten is) trok eerder naar enkele noordoostelijke staten en passeerde ook door de staat Minas Gerais. Nu zijn de staten Espírito Santo en Rio de Janeiro aan de beurt. In Rio werd een bezoek gepland aan de werken van de petrochemisch complex (Complexo Petroquímico do Rio de Janeiro, afgekort Comperj), een van de belangrijkste pijlers in het Lava Jato onderzoek.

Verscheidene partijbonzen vinden dat Lula zijn uitstap naar Rio de Janeiro moet afblazen, dit om te vermijden dat zijn naam gekoppeld wordt aan de corrupte ex-gouverneurs Sergio Cabral (PMDB) en Anthony Garotinho (PR), beiden achter tralies. Ze wijzen ook op het risico van het linken van Lula aan de huidige gouverneur Luiz Fernando Pezão (PMDB) die momenteel geconfronteerd wordt met een van de grootste financiële en administrative crississen uit de geschiedenis van de staat Rio de Janeiro. De PT verleende haar steun en nam deel aan de drie regeringen van de deelstaat. Een anonieme PT’er omschreef het behoud van de karavaan als “een groep ezels van ongekende afmetingen”.

Ondanks deze oprispingen besloot Lula de reis gewoon te laten doorgaan. De coördinator van de karavaan, Márcio Macedo (een van de vice-voorzitters van de partij) zegt dat de PT er niet aan denkt om de reis doorheen Rio te cancelen: “Wij zullen aantonen dat Rio de Janeiro glorieuze momenten meemaakte tijdens de regeringen Lula en Dilma”, aldus Macedo. Volgens hem bestaat het doel van het bezoek aan het petrochemisch project erin om een link te leggen tussen de stilstand van de werken en het Lava Jato onderzoek: “Die werken moeten voortgezet worden”, zo besluit hij.

Het Comperj project werd gelanceerd in 2008, dit bij de euforie na de ontdekking van een grote voorraad olie in het pré-sal gebied, voor de kust van Rio. Oorspronkelijk werd er een investering van 8 miljard dollar vooropgesteld, en werkgelegenheid voor 200.000 mensen. Negen jaar later blijkt dat de werken in de steek gelaten werden, en dat er 27.000 mensen werkloos werden. Het rekenhof maakte een optelsommetje en kwam tot het besluit dat er minstens 544 miljoen reais weggesluisd werden naar de zakken van corrupte politici. De PT zegt dat ze zullen aantonen dat dit alles de schuld is van de regering Temer.

Foto: Petrobras