Mara-Gabrilli

Volksvertegenwoordigster Mara Gabrilli (PSDB – São Paulo) gaf deze week kritiek op haar partijgenoot, senator Aécio Neves, dit tijdens een interview met het tijdschrift Veja. Ze voegde eraan toe dat ze beschaamd werd door haar (centrum rechtse) partij.

In het interview bevestigde de “deputada” dat de teleurstelling veroorzaakt werd door de onthullingen van zakenman Joesley Batista (momenteel opgesloten in het kader van het onderzoek in de Lava Jato affaire) die duidelijk maakten dat Aécio Neves geld vroeg aan Batista: “Dat was wellicht de eerste keer dat ik een gevoel van schaamte kende wanneer ik moest toegeven dat ik tot deze partij behoorde. Mogelijk was ik wat naïef, vooral met betrekking tot Aécio”, aldus Gabrilli.

Mara Gabrilli* zei ook dat ze een dossier had ingediend bij rechter Sérgio Moro, over zakenman Ronan Maria Pinto, die beschuldigd wordt van betrokkenheid op de moord van ex-burgemeester van de stad Santo André, Celso Daniel. De moord vond plaats in 2002. Zij is er van overtuigd dat ex-president Lula op een dag zal gearresteerd worden voor zijn aandeel in deze onfrisse affaire: “Marcos Valério zei me dat hij over bewijzen beschikt die de ex-president in nauwe schoentjes zullen brengen”, aldus Gabrilli.

*Mara Gabrilli is mindervalide door een auto ongeval (in 1994). Zij en haar familie waren mede-slachtoffers van de corruptieaffaire in de gemeente Santo André (haar vader was eigenaar van een busbedrijf aldaar) die gelinkt wordt aan de PT. Zij omschrijft de gebeurtenissen in Santa André als het “laboratorium waar het mensalão en petrolão schandaal ontwikkeld werd”.

De zaak Celso Daniel

Celso-DanielCelso Daniel was 50 toen hij vermoord werd. Dat gebeurde op 18 januari 2002, in Santo André (São Paulo), de stad waar hij burgemeester was. Daniel was lid van de arbeiderspartij PT. De details van het misdrijf beschikken over alle elementen die nodig zijn voor een thriller, zij het dat tot op vandaag onduidelijkheid bestaat over de opdrachtgevers. Celso Daniel coördineerde in die dagen de verkiezingscampagne van ex-president Lula. In de nacht van 18 januari werd hij ontvoerd nadat hij een churrascaria (grillrestaurant) verliet in de wijk Jardins, São Paulo. In de ochtend van 20 januari werd zijn stoffelijk overschot gevonden op een landweg, in Juquitiba. Het onderzoek wees uit dat hij gefolterd werd en daarna dood geschoten. In juli van datzelfde jaar besloot de politie dat de misdaad uitgevoerd werd door een bende van zes bandieten uit de favela Pantanal (zuidelijke zone van São Paulo), onder leiding van Sergio Gomes da Silva, beter gekend onder zijn bijnaam “Sombra” (schaduw). Sombra was een vertrouwensman van Celso Daniel en dikke vriendjes met zakenman Ronan Maria Pinto, eigenaar van een busbedrijf in Santo André en van de krant Diário do Grande ABC.

Later bleek dat Pinto nauw betrokken was bij een corruptieschema waarbij andere busbedrijven uitgeperst werden, ten voordele van de arbeiderspartij. Daniel Celso zou hiervan perfect op de hoogte geweest zijn. En dat leidt dan weer tot de veronderstelling dat hij vermoord werd omdat hij teveel wist. Sombra, Pinto en Klinger de Oliveira Sousa, destijds secretaris voor transport van de gemeente, staken een deel van het smeergeld in eigen zakken en dat zinde de prefeito niet. Bovendien zou Ronan Pinto bedreigingen geuit hebben tegen Lula, Gilberto Carvalho en José Dirceu (beiden ex-ministers in de regering Lula) om alles te onthullen. Die bedreiging zou geleid hebben tot het afkopen van zijn zwijgen voor een bedrag van R$ 6 miljoen. Dat verhaal werd later bevestigd door reclameman Marcos Valério, veroordeeld tot 30 jaren gevangenisstraf in het mensalão schandaal. Dat geld zou door de PT via veekweker José Carlos Bumlai (vriend van Lula) doorgegeven zijn aan Ronan Pinto. Een en ander werd later voor de tweede keer bevestigd door ex-senator (van de PT) Delcidio Amaral (nu zonder partij, meewerkend met het gerecht in het Lava Jato onderzoek).

Na de moord op Celso Daniel kwamen nog een reeks mensen om die op een of andere manier betrokken, of getuigen waren in deze zaak, zeven in totaal. Sergio Gomes da Silva (Sombra) stierf in september van vorig jaar aan kanker.

Foto: Agência Brasil