Corruptie, niets nieuws onder de zon

PC-Farias-Collor

Wie het nieuws uit Brazilië een beetje volgt zal de indruk krijgen dat het in het laatste decennium bepaald bergaf ging met de integriteit van de verkozenen des volks. Corruptie, fraudes, witwassen van smeergelden, verdoken miljoenengunsten, het hoort inmiddels bij de dagelijkse berichtgeving, zo vaak en zo veel dat de rest van de wereld in Brazilië op het tweede plan lijkt te komen, achteraan in het nieuws bungelend, zo van “Oh ja en dan gebeurde er ook dit nog, ergens, in de wereld…”. In werkelijkheid zijn al die onfrisse verhalen niet nieuw, ze komen enkel wat meer aan de oppervlakte, mede door de moderne communicatie met veelvuldig gebruik van de sociale media (die het ook niet altijd gemakkelijk maken om het koren van het kaf te scheiden voor de gebruiker).

Een nieuwsfeitje dat deze week aan de aandacht ontsnapte, ging om de nog steeds niet opgehelderde moord op PC Farias in 1996, een mysterie waar zelfs Hercule Poirot zijn handen mee vol zou hebben. Meer precies: op 12 november 2002, 15 jaar geleden, werd de zaak definitief gearchiveerd door het hoogste gerechtshof STF, veel vraagtekens achterlatend.

PC-FariasPaulo César Farias, bekend als PC Farias, en zijn verloofde Suzana Marcolino (foto) kwamen om het leven door een schot in hun borst op 23 juni 1996, in hun villa aan het strand van Guaxuma, in de deelstaat Maceió. In die dagen genoot Farias van een voorwaardelijke vrijheid en was hij een beklaagde in een rij financiële misdaden zoals belastingontduiking, valsheid in geschrifte en corruptie. Farias was ex-schatbewaarder van de kiescampagne van voormalig president Fernando Collor, een cruciale en centrale figuur die perfect op de hoogte was van alle details van de corruptie binnen de regering van Collor. Naar schatting monteerde hij een schema in een periode van 2,5 jaren dat de bedrijfswereld 8 miljoen dollar armer maakte, ten voordele de corrupte politici. Daarnaast was hij ook nog eens verantwoordelijk voor het wegsluizen van 1 miljard dollar uit de Braziliaanse staatskoffers.

Het was de broer van president Collor, Pedro Collor, die het verhaal met alle gore details buitenbracht. Nadat Fernando Collor zijn ambt als president aanvatte werden de zogenaamde “overschotjes” van de kiescampagne, een fortuin dat voornamelijk afgetroggeld werd bij de industrie, op een rekening gestort van EPC, een bedrijf dat in handen was van PC Farias die voordien ook al schatbewaarder was van de nieuwe president toen die nog campagne voerde voor het gouverneurschap van de staat Alagoas.
EPC slaagde erin om 55 miljoen dollar te factureren. Tijdens de regering van Collor ging het gesjoemel gewoon door, de bankrekeningen van politici vetmestend, en de persoonlijke uitgaves van Collor en zijn echtgenote Rosane betalend. Na het afschaffen van de cheques aan toonder creëerde het PC schema spookbedrijven die minstens nog eens 32,2 miljoen dollar wisten te factureren.

Pedro Collor, de broer van de president, bracht alles uit in een interview aan het tijdschrift Veja, in mei 1992. Er volgde massale protesten van het Braziliaanse volk. Op 29 september van dat jaar werd Collor ontzet uit zijn functie na een impeachmentprocedure in het parlement, met 441 tegen 38 stemmen. Collor hield de eer aan zichzelf en nam ontslag, enkele uren voordat de uitslag van de stemming bekend werd.

PC Farias vluchtte het land uit maar werd een jaar later terug naar Brazilië gestuurd. Een jaar later ontdekte de politie dat hij rekeningen had in Europa die door de mafia beheerd werden. PC Farias werd opgesloten in de gevangenis waar hij Suzana Marcolini leerde kennen. In 1995 verkreeg hij voorwaardelijke vrijheid. De dood van het koppel vond plaats een week voordat hij moest getuigen bij het gerecht omtrent de connecties tussen de voormalige regering en de industrie.

Het onderzoek naar de dood van de ex-schatbewaarder werd een oorlog tussen expertises en beschuldigingen. Een verslag van de expert Badan Palhares, bekend van de identificaties van lichamen van vermisten tijdens de militaire dictatuur, duidde aan dat Suzana haar vriend vermoordde en vervolgens zelfmoord pleegde. Het motief? De vrouw zou ontdekt hebben dat PC Farias een ander liefje had en van plan was om haar te verlaten. George Sanguinetti en Ricardo Molina, twee andere experten, wezen het verslag van Palhares af, zeggende dat de houding van beide gevonden lichamen moord gevolgd door zelfmoord uitsloten. Uiteindelijk werden Adeildo Costa dos Santos, Reinaldo Correia de Lima Filho, Josemar Faustino dos Santos en José Geraldo da Silva, vier leden van de militaire politie beschuldigd. De vier waren particuliere lijfwachten van Farias en waren aanwezig in de nacht in de strandvilla, in de nacht van de tragische gebeurtenis. In 2013 kwam een volksjuri tot het besluit dat PC Farias en Suzana vermoord werden, en niet omkwamen door moord gevolgd door zelfmoord. Met 4 stemmen tegen 3 werden 2 van de 4 politiemannen vrijgesproken. Eveneens volgens de leden van de juri konden de 2 anderen niet verantwoordelijk gesteld worden voor de bescherming van de slachtoffers. Hiermee ging iedereen vrijuit en blijft de dader tot op vandaag onbekend.

Het opperste gerechtshof STF archiveerde de zaak definitief op 12 november 2002. Hierdoor ging ook de enige beschuldigde die nog overbleef, voormalig volksvertegenwoordiger Augusto Farias, broer van de vermoorde PC Farias, vrijuit. Ook expert Badan Palhares, beschuldigd van het opmaken van een vals rapport, werd vrijgesproken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s